”Bönor 40 gånger bättre än ekokött”

DEBATT/SLUTREPLIK Fårbonden Göran Rudbäck debatterar om att animalier är fördelaktiga ur hållbarhetssynpunkt, men resonemanget saknar faktastöd, skriver Jonas Paulsson i sin replik.

170322klimakött

Göran Rudbäck skriver den 6 april att animalier är den mest hållbara och näringseffektiva föda man kan få, eftersom ekologiskt hållna får och nöt får sin naturliga föda av gräs och örter. Men det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att ekologiskt kött är klimatsmartare än annat kött. Att byta ut kött mot bönor är den enda effektiva lösningen för att komma tillrätta med det svenska jordbrukets klimatpåverkan.

Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet ger ett kilo nötkött upphov till 26 kilo koldioxidekvivalenter. Ett kilo bönor, med samma proteininnehåll, ger endast 0,7 kilo koldioxidekvivalenter. Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött.

Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med vegetabilisk föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten från 1,8 ton per person i dag till globalt hållbara 0,3 ton år 2050. Det visar Naturvårdsverkets rapport Hållbara konsumtionsmönster.

Enligt Göran Rudbäck är det för människan näringsfysiologiskt effektivare att äta animalier. Men fakta visar att kött ökar risken för cancer. Efter att ha granskat över 800 rapporter har Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att processat kött ska klassas som säkert cancerframkallande, medan rött kött ska klassas som cancerframkallande med mycket hög sannolikhet.

Den offentliga matupphandlingen i kommunerna bör prioritera billiga, miljövänliga och nyttiga baljväxter i stället för dyra ekologiska animalier. Regeringen kan effektivast underlätta detta genom sänkt moms på klimatsmarta vegetabilier och genom en köttskatt som bygger på att koldioxidskatten generaliseras så att den även innefattar maten.

Jonas Paulsson, talesperson för Köttfri måndag