Handelshögskolan: köttkonsumtionen inte hållbar

Det svenska folkhushållets köttkonsumtion är stor och aningslös, skriver författaren i sin rapport.

kött

Det är lätt att inse att dagens svenska köttkonsumtion inte är hållbar. Det konstaterar författarna av Konsumtionsrapport 2015, publicerad av Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. I rapporten konstateras att köttkonsumtionen per person och år har ökat från 60 kilo till 87 kilo sedan 1990. Eftersom landets befolkning växer har köttkonsumtionen ökat med 75 procent sedan dess. Men sedan 2010 har konsumtionen stabiliserats.

I rapportens fördjupning om kött med rubriken ”Det svenska folkhushållets köttkonsumtion är stor och aningslös” står att billigare pris, ökat utbud, kändiskockar, status, maskulinitet och brist på substitut påverkar den ökade köttkonsumtionen. Om hela världen skulle äta kött på samma nivå som i Sverige skulle det innebära en rad stora hållbarhetsutmaningar, bland annat ökade utsläpp. I dagsläget finns otillräckliga styrmedel för att minska konsumtionen av kött, enligt rapporten, som dock tar upp goda exempel. Ett av dem är Livsmedelsverkets nyligen uppdaterade kostråd som inkluderar miljöaspekter och som uppmanar till minskat intag av rött kött och charkuterier.
Rapporten visar även att vi 2014 konsumerade 2,3 procent mer än år 2013 och 23 procent mer än 2004. Mest ökar utländsk konsumtion i Sverige, möbler, hushållsartiklar och underhåll samt hushållens konsumtion i utlandet. I rapporten mäts också konsumenternas välbefinnande och slutsatsen som dras är att pengar som läggs på konsumtion har ett samband med konsumentens subjektiva välbefinnande. ”Ju mer pengar en konsument spenderar på mat, kläder, hemelektronik och möbler, desto nöjdare tycks hen vara.” Dock skriver författarna att frågan är komplex och att typ av konsumtion också är en faktor att ta hänsyn till.

Läs hela konsumtionsrapporten här (pdf).