Senaste nytt på insektsfronten

Vad är senaste nytt på insektsfronten? På fredag samlas en rad förespråkare för svensk insektsproduktion för att diskutera möjligheter och strategier.

Foto: variationblogr/Flickr

På fredag samlas en rad förespråkare för svensk insektsproduktion på Vreta Kluster för att diskutera läget på insektsfronten. Bland annat kommer Martin Stridh från Eatem, ett företag som producerar livsmedel av syrsmjöl, att presentera en förstudie som samlar kunskapsläget i insektsfrågan. Det berättar Per Lindahl, projektledare på Vreta Kluster.
– Det är en presentation av det senaste inom insekter. Vilka intressenter som finns och hur man tänker runt produktion av insekter. Som jag ser det finns fyra huvudspår. Dels handlar det om insekter som proteinkälla till människor. Det andra spåret är insekter som proteinkälla till djur, kyckling och fisk inte minst. Det tredje spåret är avfallshantering, framförallt i länder där systemen för att ta hand om avfall är väldigt dåliga, men även i Sverige. Eskilstuna kommun har ett projekt där man ska ta hand om ett ton matavfall som man ska göra fluglarver av.

Hur ser det ut när det kommer till insekter som människoföda?
– I Sverige säger Livsmedelsverket fortfarande nej. Jag tror att man väntar på en omtolkning av EU-lagstiftningen. Men från och med halvårsskiftet i år kommer det att bli tillåtet att utfodra fisk med insekter så länge de inte kommer från avfall.