Svensk köttkonsumtion når nya rekordnivåer

Enligt statistik från jordbruksverket ökade konsumtionen under 2016 med ett halvt kilo kött per person.

Den svenska köttkonsumtionen har nått nya rekordnivåer. Enligt statistik från jordbruksverket ökade konsumtionen under 2016 med ett halvt kilo kött per person. Samtidigt som konsumtionen av gris- och nötkött minskade något så ökade konsumtionen kyckling och kalkon. Även om det ur ett klimatperspektiv är bättre att äta fågel än nötkött så är ökningen långt ifrån problematisk. Det menar WWF som kommenterar statistiken från jordbruksverket:
– Trenden med ökningen av kycklingkött är problematisk. Kyckling har fördelar ur ett enskilt klimatperspektiv men kycklingproduktionen har även stora utmaningar eftersom det bland annat går åt mycket mark för att producera foder till djuren. Det är också särskilt allvarligt när man ser till den ökade importen av kyckling, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

Jordbruksverkets statistik visar att utlandsimporten ökade för alla köttslag utom griskött.
– Att importen ökat för framförallt nöt och lammkött är ett steg i fel riktning. Vi behöver fler betande djur i det svenska landskapet och fler medvetna konsumenter i matbutiken, säger WWF:s Anna Richert.