Världsbankens klimatrapport: Vi är på väg mot 4 grader

Vi är på väg mot en temperaturökning världen aldrig skådat på 20 miljoner år.

Koldioxidutsläppen fortsätter öka varje år och vi är på väg mot en temperaturökning på fyra grader celsius. Alltså dubbelt så mycket som världen kom överens om att vi skulle ha som målsättning så sent som 2009 på COP 15 i Köpenhamn. Det berättar Världsbanken i en rapport som presenteras idag. 

Det stora proplemet är enligt rapporten att det görs för lite för att minska de mänskliga utsläppen av växthusgaser. Även om vi skulle lyckas minska utsläppen så mycket som världens nationer har åtagit att göra så skulle vi nå en ökning med 3,5 till 4 grader celsius. Misslyckas vi med våra åtaganden blir det ännu varmare. Enligt världsbanken behövs det en radikal förändring av politiken. 
– Jag hoppas att den här rapporten kommer att chockera och tvinga fram en förändring, skriver Världsbankens chef Jim Yong Kim i ett förord. 

SR Ekot passade på att ställa några frågor till Johan Rockström om hur han såg på rapporten och han var dyster. 
– En uppvärmning på fyra grader celsius har vi inte upplevt på jorden de senaste 20 miljoner åren, så det är en oerhört dramatisk förändring av livsvillkoren. Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger han.

En temperaturökning på fyra grader skulle enligt Johan Rockström leda till kraftigt stigande havsnivåer, översvämningar, extremväder och värmeböljor. Johan Rockström säger till Ekot att tusentals människor förmodligen kommer att dö. Han påminner som exempel värmeböljan i Europa 2003 då uppemot 50 000 människor dog.

Här kan du ladda ner rapporten: Turn down the heat – why a 4°C Warmer World Must be Avoided