3 tips: Så reser du hållbart i Sverige i sommar

Så ska du tänka om du vill semestra hållbart i Sverige i sommar.

Flygresor står för en stor del av svenskarnas utsläpp av växthusgaser. Den som vill semestra hållbart gör därför klokt i att stanna i Sverige. Men även inom landet finns det flera saker man bör tänka på om man vill turista mer hållbart. Aktuell Hållbarhet har talat med Ekoturistföreningens Per Jiborn som ger sina bästa tips för hållbart resande i Sverige.

  1. Resan till destinationen
    Om det går att åka kollektivt– gör det! Tåg är förstås det bästa men även buss är bättre en bil. Tyvärr är det få svenska resmål som erbjuder kommunikationer på plats. Här menar Per Jernbom att branschen borde satsa mer på transferbussar och uthyrning av cyklar och elcyklar.
  1. Res med lätt packning
    Istället för att resa med en fullpackad husvagn med kajaker på taket och mat i skåpen bör man resa med lätt packning. Genom att hyra kajaker eller cyklar, ta in på lokala vandrarhem och köpa lokalproducerad mat gynnar man den lokala turistnäringen. Om turismen bidrar till inkomster och jobb får lokalbefolkningen starkare incitament att värna naturen.
  2.  Välj arrangörer som är hållbarhetscertifierade
    Arrangören ska ha god kunskap om natur och kultur i på destinationen, man ska gynna lokal ekonomi, miljöanpassa hela resan och ta ansvar för att det finns avlopp, sopsortering och liknande. Arrangören ska också bidra aktivt till natur och kultur. Man se till att hålla hög guidekvalitet och resenärer får information om förhållningsregler och liknande. Arrangören själv ska uppfylla lagar och bestämmelser gällande djurskydd, resegaranti, arbetsmiljöregler och liknande.

Ett exempel på en hållbarhetscertifiering för resor är Ekoturistföreningens ”Naturens bästa”.  Svanen är ett annat certifieringsorgan som certifierar resmål.