Obamas känga till klimatskeptikerna: ”Ni kommer vara ganska ensamma”

Under Obamas årliga tal till nationen valde han att lyfta fram klimatfrågan som en av framtidens viktigaste utmaningar.

Under tisdagskvällen höll USA:s president Barack Obama sitt årliga tal State of the union där han bland annat lyfte fram de fyra frågor som han ansåg vara de viktigaste för framtiden. En av dessa var klimatet där Obama passade på att ge en känga åt landets klimatskeptiker:

− Om någon fortfarande vill ifrågasätta forskningen runt klimatförändringarna så: kör hårt! Ni kommer dock att vara ganska ensamma för ni kommer att argumentera mot vår militär, mot de flesta av Amerikas företagsledare, majoriteten av det amerikanska folket, nästan hela forskarvärlden och 200 nationer i världen som är överens om att det här är ett problem och försöker lösa det, sa presidenten.

Obama talade vidare om hur innovation kan hjälpa mänskligheten att möta en av ”våra största utmaningar”.

Under 2015 har Obama lagt stort fokus på klimatförändringarna. Han har lanserat ett nytt regelverk för rena kraftverk, avstyrt planerna på den kontroversiella Keystone XL-gasledningen och infört ett förbud mot oljeborrning i Arktis.

Presidentens klimatpolitik har lett till ett flertal stämningar som administrationen kommer att tvingas hantera under 2016, liksom ett kraftigt motstånd från republikanerna som gjort sitt bästa för att skjuta planerna i sank. Trots detta talar mycket för att Obama kommer att tvinga igenom sina reformer innan han lämnar Vita Huset. Under 2016 väntas han bland annat införa nya regler tänkta att minska metanutsläpp från olje- och gasindustrin, samt sätta press på kongressen för att öka subventioner till områden som drabbats av översvämningar, torka och andra extrema väderfenomen. Obamaadministrationen väntas också skärpa gränserna för fordonsutsläpp.