Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar: De är inte folkets tjänare

Fredagskommentar

Fem av åtta riksdagspartier var beredda att ta emot hemliga bidrag genom att kringgå korruptionslagstiftningen. Efter att ha följt den svenska klimatpolitiken kan jag inte annat än förundras över att många av besluten tycks gå på tvärs mot folkets intressen. Frågan som uppkommer efter Kalla faktas granskning är om det skulle kunna handla om köpta beslut, skriver Pernilla Strid.

Kommunikation

Systembolagets nya hållbarhetssymbol riskerar att stoppas av EU-regler

Certifiering och standarder

Den tumme upp-symbol som Systembolaget nyligen infört för att signalera hållbara val kan nu stoppas av kommande EU-regler.

Naturvårdsverket: Stoppa hållbarhetsmärkningar utan certifiering

Hållbarhetsarbete

Naturvårdsverket stämmer in i EU-kommissionens förslag att företags hållbarhetsmärkningar ska kräva en tredjepartscertifiering. Nu väntar flera olika regeländringar kring miljökommunikation.

Debatt

”Stoppa taxonomin i finansbolagens råd till kunder”

Debatt

Att finansbolagen ska tvingas hänvisa till EU:s taxonomi i sin rådgivning riskerar att underminera förtroendet för taxonomin, skriver Johanna Lundgren Gestlöf, hållbarhetschef på SPP Pension & Försäkring.

”Skogsindustrins skeva teser är en fara för Sverige”

Debatt

Skogsindustrins representant Peter Holmgrens analyser är behäftade med en rad faktafel och vetenskapliga brister som står i strid med både EU:s klimatpolitik och IPCC:s färdväg mot Parisavtalets mål. Inte desto mindre har just hans analys blivit till skogsindustrins huvudsakliga argumentering för sin påstådda klimatnytta. Svenska politiker borde nu kunna genomskåda dessa felaktigheter och därmed ändra kurs i sin klimatpolitik. Det skriver Kjell Prytz, Ida Sellstedt och David van der Spoel, medlemmar i Skydda Skogen, i en replik.


Läs alla debattartiklar


Annika Strandhäll (S): Högerkonservativa hot mot klimatmål och konkurrenskraft – ”Oroar”

Miljöpolitik

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister i den socialdemokratiska regeringen, varnar för att ett högerkonservativt regeringsunderlag skulle innebära en tillbakagång på klimat- och miljöområdet och riskera att grusa de stora möjligheter som finns med den gröna omställningen för Sverige som nation. – Det skulle inte bara innebära att vi inte klarar klimatmålen och att vi kompromissar med viktiga miljöfrågor. Det skulle också innebära att Sverige tappar konkurrenskraft, säger hon i Aktuell Hållbarhets valintervju.

Valet 2022