Krönika: Biologiskt mångfald på allas läppar – men blir det någon verkstad?
Krönika
Våra ekosystem har fått välförtjänt uppmärksamhet, men det räcker inte. Nu krävs det handling.
Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Hållbar stad
Prestigefyllda Berghs startar ett nytt utbildningsområde kring hållbara städer – ett val som överraskar då skolan profilerat sig inom kommunikation och marknadsföring.
– Kommunikation går i dag in i väldigt många nya områden, säger vd Camilla Wallander.
Fredagskommentar
Extrema temperaturer i Indien drabbar människor och djur. Tiden för när vår planet inte längre klarar upphettningen är, enligt experter, inte långt bort. Men för många medier världen över – och i Sverige – är det bara en av alla frågor, utan samma dignitet som pandemin eller Natofrågan.
Innehåll från Siemens
Innehåll från Siemens
E-prize
I en tid av såväl klimatkris som krig är en snabb energiomställning akutare och angelägnare än någonsin. För 14:e året i rad delar Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med E.ON ut E-Prize, Sveriges största energipris, till de smartaste energiinnovationerna just nu. Det är hög tid att nominera ditt bidrag.
Inköp och upphandling
Kritiken växer mot att ett kinesiskt bolag får ytterligare ett kontrakt på att gräva ut ny tunnelbana under Stockholm. Aktuell Hållbarhet har frågat hållbarhetschefen vilka hållbarhetskrav de ställt på bolaget – och om det tar in i bedömningen att bolaget uppges kontrolleras av en diktatur.
Lag och rätt
Den lagstiftning om hållbara företagsgenomlysningar som EU-kommissionen föreslagit är mer ambitiös än de nationella lagar som tagits fram inom unionen. Det säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders till Aktuell Hållbarhet och avfärdar kritiken från miljö- och människorättsorganisationer.
Hållbarhetsarbete
Systembolagets italienska vinsortiment har tidigare granskats av Oxfam som upptäckte att det bland annat förekom tvångsarbete i leverantörsledet. Nu har det statliga bolaget lanserat en ny märkning för hållbara produkter där sociala förhållanden utgör ett av kraven.
– Vi stod inför en stor utmaning när vi började med det här, säger Marcus Ihre, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.
Lag och rätt
Naturvårdsverket redovisar i dag tillsammans med Domstolsverket och Länsstyrelsen sin insamlade statistik och analys av miljötillståndsprövningarna under förra året, ett uppdrag man fått av regeringen och som nu genomförts för andra året i rad. Siffrorna visar att den genomsnittliga tiden för ett avgörande är 1,5 år – eller 2,5 år om målet överklagas. En sak som sinkar prövningen är att ansökningarna ofta inte är kompletta när de kommer in.
Debatt
De flesta bolag sitter stilla i båten och fokuserar på regelefterlevnad, så kallad ”compliance”. Men digitaliseringens tidsepok har visat oss med önskvärd tydlighet att det är farligt att vara reaktiv och detsamma gäller hållbariseringen, skriver Mikael Botnen Diamant och Carl-Johan Schultz.
Energi
Tröga och oförutsägbara tillståndsprocesser riskerar att omintetgöra EU:s energi- och klimatmål. För att råda bot på problemet kommer EU-kommissionen lägga fram ny tvingande lagstiftning för att kapa handläggningstider och onödig byråkrati.
Debatt
Upphandlingsmyndigheten svarar nu på kritiken från TCO Development om att myndigheten inte starkare driver krav på miljömärkning i IT-upphandlingar. Enligt myndigheten har märkningsorganisationerna själva en läxa att göra innan det kan blir verklighet.