fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Regeringen hyllade tuff klimatlag – vill nu rösta ner samma lag

Klimat

Nästa vecka ska EU:s medlemsländer ta ställning till ytterligare en del av EU:s klimatpaket. Regeringen säger nu att de ska rösta nej. För 4,5 månader sen hyllades samma lagförslag av samma regering.


Kompetensbrist hotar batteritillverkare efter att USA bytt politik

Nyheter

Effekterna av den amerikanska klimatsatsningen IRA märks redan, berättar Bo Normark, expert på battteribranschen. Han konstaterar att satsningen redan gett tusentals nya jobb i USA och att konkurrensen om de internationella batteriexperterna – många asiatiska – hårdnat.

Innehåll från Cleerit

EU:s nya direktiv utmanar näringslivet – så kommer ditt företag snabbt igång

Innehåll från Cleerit

Debatt

”Pensionsjättar måste agera för klimatet”

Debatt

IPCC:s klimatrapport talar sitt tydliga språk: utfasningen av fossila bränslen måste gå snabbare. Trots det fortsätter storbankerna Nordea, SEB och Swedbank att finansiera jakten på ännu mer fossila bränslen. På deras årsstämmor som drar igång i veckan hoppas vi att pensionsfonderna och andra storägare ökar pressen på dem genom att stödja våra motioner. Pensionsspararna har skickat fler än 30 000 mejl till pensionsfonderna om just det, skriver Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter, Karin Lexén på Naturskyddsföreningen och Erika Bjureby på Greenpeace.


”Gruvutredningen om Natura 2000 ett magplask”

Replik: ”En flytt av Natura 2000-prövningen är nödvändig”

Återreplik: ”Dubbelprövningen blir ju kvar”

Hållbarhetsarbete

Så kan medelstora företag kickstarta hållbarhetsarbetet: “Kommer långt med gratisverktyg”

Hållbarhetsarbete

Hållbarhetsarbetet behöver inte vara svårt. Det finns enklare knep att komma igång även för mindre företag. Nu finns chansen att stärka varumärket mot framtida kunder – för att kraven kommer öka, också för mindre företag, är experterna överens om.


Biden använder sitt första veto till att försvara ESG-investeringar

Hållbara finanser

När cheferna för amerikanska pensionsfonder skulle få det lättare att ställa klimatkrav och andra hållbarhetskrav på sina investeringar sa republikanerna nej. Då använde USA:s president Joe Biden för första gången sin vetorätt.


Oväntat kul när ekonomerna fixar klimatet

Klimat

Det är inte många som kan beskriva en koldioxidskatt på ett både teoretiskt, engagerande och underhållande sätt. Men den svenske professorn Erik Angner har lyckats där andra gått bet.


Helikopterskidåkning skapar nya intressekonflikter i norr

Miljöpolitik

Nu vill länsstyrelsen i Norrbottens län att regeringen ser över hur helikopterskidåkning kan regleras – en verksamhet där skidåkare tas upp på bergstoppar med hjälp av helikopter.


Hon blir ny hållbarhetschef på NCC Building

Karriär

NCC Building rekryterar Elisabeth Schylander som ny hållbarhetschef – det innebär ett kliv från fastighets- till byggbranschen.


Så mycket ökade solkraften globalt förra året

Energi

Ny statistik visar att förnybar energi stod för merparten av den installerade effekt som kom på plats under 2022.


SD hotar fälla regeringen – strid om reduktionsplikten

Nyheter

• SD vill se nollnivå • SD-ledamoten Elsa Widding byter utskott.


Naturvärdesinventeringar ska få större genomslag

Biologisk mångfald

Istället för att resultaten från naturvärdesinventeringar glöms bort ska de kunna bidra till fortsatt miljöarbete. Det är förhoppningen när standarden SS 199000 nu uppdateras.


Kompromiss nådd: Så ska sjöfarten minska sina utsläpp

Mobilitet

EU-parlamentet och EU-länderna har nått en överenskommelse för hur sjöfartens bränsle ska bli mer hållbart. Här är innehållet i kompromissen.


EU förvarnar om tuffare bullerregler

Buller

I en ny EU-rapport konstateras att buller är ett fortsatt stort hälsoproblem för en stor andel av européerna. Nu radar EU-kommissionen upp sina framtida åtgärder för att nå målet om en bättre ljudmiljö.


Klart: Här är EU-förslaget som ska stoppa grönmålning

Hållbarhetsarbete

EU-kommissionen har nu presenterat sitt förslag för att motverka grönmålning. Bland annat regleras användandet av egna miljömärkningar.


Fastighetsägarna: Förordningen om naturrestaurering stoppar byggande

AH Direkt

EU:s kommande lagförslag om naturrestaurering kan stoppa byggande i svenska städer om det inte görs om. Det varnar Fastighetsägarna.