AI ska göra rekrytering mer fördomsfri

Nu utvecklas AI-verktyget som ska göra rekryteringsprocessen mindre fördomsfull.

Illustration: Coffebeanworks/ Pixabay

Artificiell intelligens, AI, har testats i rekryteringssyfte med mer eller mindre lyckade resultat. Nyheten om IT-jätten Amazons fiasko där företagets AI-rekryteringsrobot började diskriminera kvinnor är förstås avskräckande. Samtidigt har många förhoppningar om att AI ska kunna minska diskriminering i rekryteringsprocesser.

I Sverige har rekryteringsföretaget TNG och startup-företaget Furhat Robotics, med kopplingar till KTH, till exempel inlett ett samarbete för att utveckla en artificiell inellligens, AI, som ska göra rekryteringsprocessen mer fördomsfri. Den planerade AI-roboten ska fungera som en assisterande rekryterare på TNG.
“Tanken med projektet är att roboten ska bidra till att göra ännu mer objektiva och fördomsfria urval i rekryteringsprocesser. Det bidrar till att allt fler jobbsökare får samma möjligheter att lyckas – oavsett ålder, kön, ursprung och utseende”, säger Hanna Flink på TNG i en kommentar .

Roboten ska användas i det tidiga skedet i rekryteringsprocessen och förhoppningen är att de mänskliga rekryterarna ska få mer tid att göra kompetensanalyser och kunna ha fler personliga möten med sökanden och kunder.