Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

Civilsamhället: Vi plockas bort i Agenda 2030-arbetet

Publicerad: 26 mars 2020, 16:20

Över 20 organisationer vänder sig nu till regeringen med uppmaningen att stärka civilsamhällets roll.


Civilsamhället har fått en liten roll i uppföljningen av Agenda 2030 och nu försvagas den ideella sektorn allt mer. Det menar 22 svenska organisationer i civilsamhället som ingår i plattformen Concord och som nu uppmanar regeringen att stå upp för ett starkt civilsamhälle. 

Bakgrunden till uppmaningen är att civilsamhället enligt Concord har strukits i en indikator till den globala uppföljningen av Agenda 2030. I brevet till regeringen skriver organisationerna i Concord att det under den 51:a sessionen i FN:s statistiska kommitté i början av mars i år gjordes en översyn med förslag till förändringar, strykningar och tillägg till de globala uppföljningsindikatorerna för de globala målen för hållbar utveckling. Och efter att det nya förslaget antagits har civilsamhället strukits ur den indikator som används i uppföljningen av delmål 17.17, som handlar om att främja partnerskap.

”Civilsamhället var redan tidigare svagt representerat i uppföljningen. Med den nya lydelsen försvagas civilsamhällets roll i arbetet för hållbar utveckling ytterligare. Det sker i en tid när civilsamhällets utrymme redan är begränsat och hotas i många länder”, skriver organisationerna i Concord.

Nästa översyn av kriterierna ska enligt Concord ske år 2025 och organisationerna uppmanar regeringen att alltid verka mot försämringar av civilsamhällets deltagande och inflytande och för olika aktörers möjligheter utifrån deras olika roller i arbetet med att genomföra Agenda 2030. 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News