söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

Halvtid för Agenda 2030 – beskrivs som greenwashing

Publicerad: 21 juni 2022, 09:32

De 17 hållbarhetsmål som ryms i Agenda 2030, antaget av FN 2015 är bra – men resultaten obefintliga. Det konstaterar forskarna som inte drar sig för att kalla Agenda 2030 för ”en papperstiger”. Foto: MortenChr

Agenda 2030 med de 17 globala målen är en papperstiger som som sällan ger konkreta resultat men ofta används för greenwashing. Det menar 61 internationella forskare som gör tummen ner för vår förmåga att uppfylla målen.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

SS

Sten Sjögren


Agenda 2030 har lett till mycket snack men lite verkstad, enligt internationella forskare som halvtidsutvärderat måluppfyllelsen.

De 17 hållbarhetsmål som ryms i Agenda 2030, antaget av FN 2015 är bra – men resultaten obefintliga. Det konstaterar forskarna som inte drar sig för att kalla Agenda 2030 för ”en papperstiger”.

”Vi hittar inga bevis för betydande förändringar i politiken, eller för genomgripande förändringar spåren av Agenda 2030”, säger statsvetaren Thomas Hickmann vid Lunds universitet i en kommentar.

Han är en av huvudförfattarna till en artikel tidsskriften Nature Sustainability baserad på en vetenskaplig studie där 61 internationella forskare gått igenom resultaten av Agenda 2030.

Där utvärderas hållbarhetsmålens genomslag i nationell och internationell debatt liksom inom lagstiftning och politik och om de lett till någon förändring i politiska institutioner.

På ett område noteras ett kraftigt genomslag, nämligen inom hållbarhetskommunikation. Civilsamhället, näringslivet, politiska partier och universitet världen över har anammat hållbarhetsmålen och använder dem i sin marknadsföring.

”Men tyvärr har vi också hittat många bevis för att målen används för så kallad greenwashing. Man flaggar upp hållbarhetsmålen och använder sig av dem i marknadsföringen men gör inga reella förändringar”, kommenterar Thomas Hickman.

Läget i världen gör det ännu svårare att nå målen som satts upp till 2030, konstaterar han:

”Å ena sidan ser vi att målen inte kommer att nås till 2030. Covid-19, kriget i Ukraina och andra konflikter i världen gör en hållbar global utveckling ännu svårare. Men å andra sidan kan målen också ses som en politisk handlingsguide eller som ett skyddsräcke. Utan målen kanske världen hade sett ännu värre ut.”

Läs forskarnas artikel om Agenda 2030 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev