Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

Misum: Viktigt med långsiktigt hållbarhetsperspektiv på pandemin

Publicerad: 17 juni 2020, 09:45

Att behålla fokus på hållbarhet och långsiktighet är viktigt även i akuta situationer. Det konstaterar en grupp forskare från Misum vid Handelshögskolan i en ny rapport om coronapandemins långsiktiga effekter på FN:s globala hållbarhetsmål.


Trots att Covid-19-pandemin kräver snabba kortsiktiga åtgärder är det extremt viktigt att beslutsfattare inte tappar fokus på det långsiktiga hållbarhetsarbetet. Nu ser vi ett antal panikartade policybeslut som på sikt kan få en rad negativa långsiktiga konsekvenser som på sikt kan bli ännu allvarligare än den kris världen upplever nu. Det skriver en grupp forskare från Misum vid Handelshögskolan i Stockholm i en gemensam rapport om coronavirusets påverkan på FN:s hållbarhetsmål. 

Rapporten bygger på reflektioner från de fyra olika disciplinerna management, redovisning, ekonomi och finans. 

– Att behålla fokus på hållbarhet och långsiktighet är extremt viktigt även nu i en akut situation. Annars kan pandemin komma att få väldigt många negativa långsiktiga effekter i form av exempelvis ökad ojämlikhet, fattigdom, sänkt BNP och långsiktigt försämrade hälsoutfall. Kortsiktiga policybeslut är naturliga, men vi vill få beslutsfattare att fortsätta beakta de långsiktiga perspektiven, säger Martina Björkman Nyqvist, vd på Misum, till Aktuell Hållbarhet. 

En fråga som forskarna lyfter i rapporten är klass- och jämställdhetsaspekter av hemarbete. En annan fråga som tas upp är hur lågbetalda arbetare i utvecklingsländer drabbas hårt av nedstängda produktionskedjor. 

– Där kan lockdowns få enormt negativa effekter på fattigdomsbekämpningen och skapa enorma arbetslöshetssiffror som håller i länge. Om dessa länder dessutom tvingas stänga ner skolorna så vet vi historiskt att de barn som tas bort från skolan inte kommer tillbaka. Vi pratar om miljontals barn, vilket är en effekt som helt går emot FN:s hållbarhetsmål.

Läs ”Sustainability, Covid-19 and Staying Focused on the Longer Term” 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.