fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

Ny standard ska hjälpa kommuner och regioner med Agenda 2030-arbetet

Publicerad: 29 september 2021, 09:16

Den nya vägledningsstandarden för Agenda 2030 hanterar enligt SIS små saker som skolmat såväl som stora saker som vattenhantering.

SS 854000:2021. Det är namnet på den nya standard som ska vägleda kommuner och regioner i arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030.

Ämnen i artikeln:

ISO 14044Agenda 2030

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Svenska Institutet för Standardisering, SIS, lanserar nu en vägledningsstandard för hur svenska kommuner och regioner kan arbeta för att efterleva FN:s Agenda 2030. Beteckningen på den nya standarden är SS 854000:2021. 

SIS berättar i en kommentar att organisationen identifierat ett antal problem och svårigheter hos kommuner att hitta konkreta åtgärder för att arbeta mot FN:s hållbarhetsmål. SIS hänvisar också till OECD som konstaterat att även om målen i Agenda 2030 är satta på en global nivå så är över 60 procent av målen beroende av ett aktivt genomförande på lokal och regional nivå. 

”Utmaningen är inte vad eller varför utan hur. Det är just frågan ”hur ska vi göra?” som vår standard besvarar”, säger Jonas Frykman, ordförande i den SIS-kommitté som hållit i arbetet, i en kommentar. 

Enligt SIS exemplifierar vägledningsstandarden allt från små saker som skolmat till stora saker som vattenförsörjning och infrastruktur. SIS skriver också att de ser den nya vägledningsstandarden som ett komplement till den vägledning som finns kring Agenda 2030-arbete från bland annat Sveriges Kommuner och Regioner, Glokala Sverige och Länsstyrelserna. 

Slutligen berättar SIS att intresset för det nya verktyget varit stort och att över 600 synpunkter lämnats in på utkastet, vilket är betydligt fler än vanligt.

Läs mer om den nya standarden 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev