lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

Nytt verktyg ska ge beslutsunderlag kring Agenda 2030

Publicerad: 15 mars 2021, 10:40

Gabriel Wikström, Sveriges nationella samordnare för Agenda 2030. Foto: Regeringskansliet

Den nationella samordnaren för Agenda 2030 presenterar i dag tillsammans med SCB ett verktyg som samlar statistik kring det svenska arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

JR


Den nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, presenterar i dag tillsammans med Statistiska Centralbyrån, SCB, ett nytt verktyg som hjälper användare att ta fram data och statistik över Sveriges arbete med att nå FN:s globala hållbarhetsmål. Förhoppningen är att verktyget bland annat ska ge beslutsunderlag till företag och organisationer i deras hållbarhetsarbete. 

 – Verktyget samlar all SCB-statistik som är relevant för Agenda 2030-målen och dess delmål. Verktyget gör det dessutom möjligt att ta fram grunddata kring målen och måluppfyllnaden, något som kan vara både komplicerat och resurskrävande om man gör arbetet manuellt, säger Gabriel Wikström till Aktuell Hållbarhet. 

– Verktyget samlar all SCB-statistik som är relevant för Agenda 2030-målen och dess delmål. Verktyget gör det dessutom möjligt att ta fram grunddata kring målen och  r det saknas statistik. Gabriel Wikström berättar att det kan bero på att statistiken inte är relevant att redovisa för svensk del eller att SCB saknar grunddata. 

– Här uppmuntrar vi till en vidare diskussion kring vilken statistik som behöver kompletteras, säger Gabriel Wikström. 

Gabriel Wikström tillträdde tjänsten som nationell samordnare för Agenda 2030 för drygt ett år sedan. 

Sveriges nationella samordnare för Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson, har samlat näringslivet med klimatfärdplaner. Kommer vi få se något liknande från dig? 

– Det kan hända att vi gör något liknande inom vissa områden. Men jag tror att vi kommer att få jobba med olika metoder då det handlar om att stärka kapaciteten i hållbarhetsarbetet. Färdplaner kommer inte att vara en universalmetod för oss.

Testa det SCB:s Agenda 2030-verktyg 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev