Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

”Regeringen missar målkonflikter i Agenda 2030”

Publicerad: 23 juni 2020, 09:27

Civilsamhället vill se tydligare redovisning av målkonflikter från regeringen.


Regeringen måste visa hur potentiella och reella målkonflikter hanteras inom arbetet med Agenda 2030. Det menar civilsamhällesplattformen Concord, som i en kommentar till regeringens Agenda 2030-proposition, vilken presenterades förra veckan, pekar på att det både handlar om när beslut motverkar hållbar utveckling i Sverige och när svenska nationella intressen går emot vad som är bäst ut ett globalt hållbarhetsperspektiv.

”Det kan exempelvis röra sig om när svensk ekonomi, säkerhetspolitik eller arbetstillfällen går före minskade klimatutsläpp eller vad som är fördelaktigt för ett hållbart jordbruk i utvecklingsländer”, skriver Concord.

Enligt civilorganisationerna tydliggör regeringen inte i propositionen hur redovisningen av den så kallade samstämmighetspolitiken ska ske. Syftet med att synliggöra målkonflikterna är enligt Concord att göra det möjligt för beslutsfattare att vägledas av ett rättighetsperspektiv och global hållbar utveckling, istället för kortsiktiga särintressen och andra politiska hänsynstaganden.

Läs Concords synpunkter på Agenda 2030-propositionen 

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News