Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

Regeringen vill involvera ungdomar i högnivåmöte

Publicerad: 25 maj 2021, 09:54

Per Bolund vill att ungdomar ska ha en framträdande roll inför och på FN-mötet ”Stockholm+50” som ska hållas i Stockholm 2022. Här Greta Thunberg och Fridays for Future i september 2020.

Foto: Janerik Henriksson/TT

I går talade miljö- och klimatminister Per Bolund inför ungdomsrådet Nod. Budskapet var att han vill involvera ungdomarna inför, under och efter FN-mötet om Agenda 2030 som ska hållas i Stockholm år 2022, men också i arbetet med att skapa ett nytt ramverk för biologisk mångfald.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det internationella FN-mötet för miljön som ska hållas i Stockholm 2022 får temat ”En hälsosam planet för alla – vårt ansvar, vår möjlighet”. Det berättade regeringen i går och meddelade samtidigt att regeringen vill lyfta fram ungdomars roll både i det miljömötet och i FN:s stora miljökonferens om biologisk mångfald i Kunming, Kina i oktober.

Det första mötet går under namnet ”Stockholm+50” för att uppmärksamma 50-årsjubiléet av FN:s första miljökonferens som hölls i Stockholm 1972. Syftet med mötet är att öka takten i arbetet med att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 samtidigt som en hållbar återhämtning diskuteras. Under gårdagen deltog miljö- och klimatminister Per Bolund i ett möte med ett ungdomsråd som fokuserar på grön återhämtning och biologisk mångfald och budskapet från regeringen är att man vill involvera ungdomar både före, under och efter mötet. Mötet arrangerades av Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället, NOD. Det var andra gången ett sådant möte hölls, dit 17 olika organisationer bjudits in.

”Vi har både en möjlighet och ett ansvar att skapa en framtid för unga som är värd att tro på”, säger miljö- och klimatminister Per Bolund i en kommentar och menar att det är särskilt viktigt att unga får vara delaktiga och får inflytande.

Mer detaljer kring mötets inriktning, utformning och genomförande uppger regeringen ska komma i form av en FN-resolution inom kort.

Läs en färsk FN-resolution om det kommande mötet ”Stockholm+50” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev