Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Agenda 2030

Sverige bäst i världen på Agenda 2030

Publicerad: 2 juli 2020, 09:19

Foto: Sustainable Development Report

Av FN:s 193 medlemsländer har Sverige nått längst i arbetet med de globala målen, enligt rankningen Sustainable Development Report 2020.


Sverige har uppnått 84,72 procent av de globala målen för hållbar utveckling och är därmed det land i världen som har kommit längs i arbetet med Agenda 2030. Den ledande positionen lyfts fram i årets Sustainable Development Report, vilken rankar världens länder efter hur nära de är att uppfylla Agenda 2030. 

Enligt rankningen har Sverige uppnått fyra av de 17 målen; ingen fattigdom, global hälsa och välbefinnande, jämställdhet samt hållbar energi för alla. För övriga mål återstår utmaningar och för två av målen, hållbar konsumtion och produktion samt bekämpa klimatförändringarna, återstår stora utmaningar för att nå hela vägen fram. Sverige följs av Danmark och Finland i toppskiktet och enligt rapporten har mest utveckling inom de globala målen skett i Asien sedan Agenda 2030 lanserades för fem år sedan. Den rådande coronapandemin bedöms samtidigt ha en negativ påverkan på de flesta av de 17 målen.

”Som rapporten visar skedde tydliga framsteg inom Agenda 2030 innan pandemin bröt ut. Med rätt policys och ett starkt globalt samarbete går det att återställa den utvecklingen det kommande decenniet” säger Jeffrey Sachs, professor och ordförande för the Earth Institute vid Columbia University som lett arbetet med rapporten, i en kommentar.

Rankningen publiceras av Cambridge University Press.

Läs mer om Sustainable Development Report 2020 

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.