Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Cementa lämnar in ny ansökan om kalkstensbrytning

Publicerad: 19 april 2022, 09:04

Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Cementa har skickat in en ny ansökan om fortsatt kalkbrytning i Slite under fyra år till mark- och miljödomstolen. Det meddelar bolaget på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

Mark- och miljööverdomstolenRegeringenMiljöbalken

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Nu verkar Cementa under ett tillfälligt tillstånd från regeringen som löper ut vid årsskiftet. Enligt bolaget syftar den nya ansökan till att ”trygga svensk cementförsörjning under en period till dess att långsiktiga förutsättningar för svensk cementindustri är på plats”. 

Frågorna kopplat till den nya ansökan har, skriver bolaget, till största del rört påverkan på grundvatten och kringliggande Natura 2000-områden.

”Även med mer mätdata och fler typer av undersökningar, så visar den samlade bilden att den sökta verksamheten är fullt förenlig med miljölagstiftningen. En hållbar drift utifrån högt satta miljökrav är som alltid en stark ledstjärna i Cementas arbete”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Heidelberg Cement norra Europa, i ett pressmeddelande.

Cementa planerar att lämna in en långsiktig ansökan om cirka 30 år kring årsskiftet, uppger bolaget vidare.

Det har varit många turer i Cementa-fallet sedan Mark- och miljööverdomstolen avvisade bolagets tillståndsansökan om fortsatt kalkbrytning i Slite i juli förra året. Beslutet väckte stor oro i byggbranschen kring den svenska cementförsörjningen och ledde senare till att Cementa erhöll ett tillfälligt tillstånd genom ett undantag i miljöbalken. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev