Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

EU-kommissionen vill begränsa omdiskuterat bekämpningsmedel

Publicerad: 12 april 2022, 09:16

En nyslagen kornåker i Totenvika i Norge.

Foto: Heiko Junge

EU-kommissionen trotsar medlemsländerna och går fram med lagstiftning för att begränsa användningen av bekämpningsmedlet sulfoxaflor.

Ämnen i artikeln:

BekämpningsmedelEu-kommissionen

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I ett pressmeddelande uppger kommissionen att den kommer att lägga fram lagstiftning som förbjuder utomhusanvändning av sulfoxaflor inom ”de kommande veckorna”. Bekämpningsmedlet ska enbart få användas i växthus, enligt kommissionens förslag. 

”Att skydda pollinatörer mot skadliga bekämpningsmedel är av största vikt för vår planets och våra barns framtid. Våra åtaganden under Farm to Fork-strategin och strategin för biologisk mångfald är tydliga: Skadliga kemiska bekämpningsmedel kommer antingen att förbjudas eller deras användning begränsas”, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides i en kommentar. 

Bakgrunden är en rapport från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, som visade att sulfoxaflor är skadligt för vildbin och andra pollinatörer vid användning utomhus. Skaderisken är dock låg när bekämpningsmedlet appliceras i ett växthus, enligt myndighetens rapport. 

EU-kommissionen går vidare med förslaget trots att medlemsländerna inte godkänt begränsningen i ett så kallat kommittéförfarande. Förslaget föll med knapp marginal i en omröstning i ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder, Scopaff. 

15 medlemsländer som totalt representerade 61 procent av EU:s befolkning ställdes sig bakom förslaget, vilket är fyra procentenheter lägre än den kvalificerad majoritet som krävs för ett godkännande.

Ärendet gick vidare till omprövningskommittén där medlemsländerna återigen misslyckades med att nå en kvalificerad majoritet. Utfallet ger dock EU-kommissionen rätt att ändå gå vidare med förslaget. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev