onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

EU-parlamentet ställer krav på lagförslag för reparationer

Publicerad: 5 april 2022, 09:23

EU-parlamentets sammanträdessal i Strasbourg i nordöstra Frankrike.

Foto: Jean-Francois Badias

Inför att EU-kommissionen ska lägga fram lagförslaget om ”rätten att reparera” går ledamöterna i parlamentet ut med en kravlista på åtgärder.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenEuCirkulär Ekonomi

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Under årets tredje kvartal förväntas kommissionen att lägga fram det formella lagförslaget, som ses som ett viktigt steg i EU:s plan för att bli en cirkulär ekonomi till år 2050. I ett uttalande understryker nu EU-parlamentet behovet av lagstiftningen, men skickar också med en lista på åtgärder som ledamöterna väntas kräva i det kommande förslaget. 

Det handlar bland annat om att göra det mer attraktivt för konsumenter att reparera genom bonusar eller att de får en ersättningsprodukt under reparationen. 

Därtill vill ledamöterna att tillverkare ska tvingas att se till att konsumenterna har fri tillgång till reparations- och underhållsinformation och garantera uppdateringar av produktens mjukvara under en minimiperiod. Bland andra åtgärder lyfter ledamöterna fram förlängda garantier och krav som ökar produkters hållbarhet och gör dem lättare att reparera. 

Det aktuella förslaget fanns med i det lagpaket för cirkulär ekonomi som EU-kommissionen presenterade vid månadsskiftet. EU-kommissionen föreslår exempelvis att tillverkare och försäljare ska besluta om det lämpligaste sättet att informera konsumenten om produkters hållbarhet och reparerbarhet, antingen på förpackningen eller i produktbeskrivningen på webbplatsen.

Läs mer om kommissionens förslag på Aktuell Hållbarhet

Läs mer om EU-parlamentets kravlista

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev