Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Finansinspektionen besiktar hållbara fonder: ”Viktigt att det går att lita på informationen”

Publicerad: 12 april 2022, 09:23

En solpark mellan Enköping och Västerås.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ska Finansinspektionen återigen granska om finanssektorn lever upp till EU:s nya regelkrav. Förra gången fick både fondförvaltare och fonder underkänt.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerGröna InvesteringarInvesteringar

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Finansinspektionen har identifierat grönmålning som en av de största riskerna i finanssektorn 2022. Nu ska myndigheten granska om de fonder som klassas som hållbara lever upp till kraven.

Förra året infördes nya regler om vilken typ av hållbarhetsrelaterad information som finansiella bolag måste lämna till investerare inom ramen för EU:s förordning om hållbarhetsinformation, SFDR. Kraven är mest långtgående för fonder som har hållbara investeringar som mål, eller så kallade artikel-9-fonder. 

Nu kommer Finansinspektionen, FI, att granska om den information som fondförvaltarna ger till investerare om sina artikel-9-fonder uppfyller kraven. Granskningen är en del av en fördjupad analys, vilken beräknas vara klar ”innan sommaren”, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. 

”För konsumenter och investerare är det viktigt att det går att lita på informationen som finns”, säger Johanna Fager Wettergren, hållbarhetschef på FI, i en kommentar.

När myndigheten förra året granskade 69 fondförvaltare och 785 fonder visade granskningen att en av fem fondförvaltare och 2,5 procent av fonderna misslyckades med att leva upp till EU-kraven i SFDR.

Grönmålning inom finanssektorn utgör ett av fem prioriterade områden som myndigheten granskar särskilt under året.

Läs om förra årets granskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev