måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Genombrott för koldioxidlagring till havs

Publicerad: 31 augusti 2022, 10:07

Yaras frakt av koldioxid Foto: Northern Lights illustration

Storaffären mellan Yara och Northern Lights beskrivs som ett genombrott för koldioxidlagring till havs.

Ämnen i artikeln:

CcsKlimatanpassningKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

SS

Sten Sjögren


Kemiföretaget Yara ska lagra 800 000 ton koldioxid per år under Nordsjöns botten från och med 2025. Affären ses som ett genombrott för det norska megaprojektet Northern Lights dit även svenska företag ha planer på att exportera koldioxid.

Yara tillverkar bland annat mineralgödsel och verksamheten ger årligen upphov till stora klimatpåverkande utsläpp. Kemiföretaget har nu skrivit ett avtal med Northern Lights där oljebolagen Equinor, Shell och Total är delägare. Företaget bygger infrastruktur för att frakta koldioxid till Nordsjön för permanent lagring under havsbotten, enligt ett pressmeddelande från de inblandade företagen.

Från och med år 2025 ska 800 000 ton koldioxid fraktas från fabriken Yara Sluiskil i Nederländerna, där gödsel och ammoniak tillverkas, till Nordsjön.

Northern Lights och Yara och har kommit överens om ”de huvudsakliga kommersiella principerna för vad som kommer att bli det första kommersiella avtalet om gränsöverskridande, kommersiell koldioxidtransport och lagring”, enligt Northern Lights vd Børre Jacobsen.

”Koldioxidavskiljning och lagring är en kritisk klimatreducerande teknik, och med detta kommersiella avtal öppnar vi nu en marknad för gränsöverskridande koldioxidtransport och lagring”, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev