AH Direkt
IEA: Fortsatt ökade metanutsläpp 2022 – ”Det finns bara ingen ursäkt”
Publicerad: 22 februari 2023, 10:51
Explosionen i pipeline Nords Stream 2 ledde till stora metanutsläpp. Här ett foto från svenska Kustbevakningen 2022.
En kombination av höga energipriser, oro för försörjningstrygghet och ekonomisk osäkerhet räckte inte för att driva ner metanutsläppen förra året, enligt ny IEA-analys.
✓ Så lite skulle åtgärderna kosta
✓ Det betydde explosionen av gasledningen i Östersjön
Det internationella energiorganet IEA:s senaste uppdatering av sin analys Global Methane Tracker visar att den globala energiindustrin var ansvarig för 135 miljoner ton metan som släpptes ut i atmosfären 2022, bara något under rekordnivåerna 2019. I dag står energisektorn för cirka 40 procent av de totala metanutsläppen från mänsklig aktivitet, näst efter jordbruket.
Metan står för cirka 30 procent av den globala temperaturökningen sedan den industriella revolutionen. Gasen försvinner snabbare än koldioxid men är en mycket kraftfullare växthusgas under sin korta livslängd. Att minska utsläppen av metan är ett av de mest effektiva sätten att begränsa den globala uppvärmningen och förbättra luftkvaliteten på kort sikt. Årets rapport innehåller även metanutsläpp från kolgruvor och åtgärder för att halvera dem.
Enbart metanutsläpp från olja och gas skulle kunna minskas med 75 procent med befintlig teknik, vilket visar på bristen på industriåtgärder i en fråga som ofta är mycket billig att ta itu med. Mindre än 3 procent av de intäkter som olje- och gasbolagen samlade på sig förra året skulle behövas för att göra de investeringar på 100 miljarder dollar i teknik som behövs för att uppnå denna minskning.
”Vår nya Global Metan Tracker visar att vissa framsteg görs men att utsläppen fortfarande är alldeles för höga och inte sjunker tillräckligt snabbt – särskilt som nedskärningar av metan är bland de billigaste alternativen för att begränsa den globala uppvärmningen på kort sikt. Det finns bara ingen ursäkt”, säger IEA:s vd Fatih Birol i en kommentar.
Han kommenterade även effekterna av den stora explosionen på gasledningen i Östersjön förra året.
”Explosionen i Nord Streams pipeline förra året släppte ut en enorm mängd metan i atmosfären. Men normala olje- och gasoperationer runtom i världen släpper ut samma mängd metan som Nord Stream-explosionen varje dag”.
Läs mer här.
Artikeln har också publicerats i Energimarknaden som ingår i Di-gruppen, Bonnier News.