AH Direkt
Investerare nobbar kött som säljs av svenska livsmedelsföretag
Publicerad: 13 augusti 2020, 09:59
Nordeas beslut om att sälja av JBS kom efter rapporter om att bolaget kraftigt brustit inom arbetshälsa och säkerhet under coronapandemin. Foto: Foto: Eraldo Peres/AP
Nordea har sålt av alla sina innehav i den brasilianska köttproducenten JBS. Nu varnar också bankjätten HSBC för risker med avskogning. Men svenska livsmedelsbutiker har ännu inte tagit avstånd från den kritiserade köttproducenten.
Analytiker vid den globala bankjätten HSBC varnar för risker med att investera i världens största köttproducent JBS. Detta på grund av att den brasilianska köttproducenten brister i arbetet med att undvika avskogning i leverantörskedjan, rapporterar The Bureau for Investigative Journalism.
Analytikerna på HSCB skriver i en finansiell rapport att JBS saknar en vision och åtgärdsplan samt teknik för att kunna övervaka ifall det kött som köps in från bondgårdar bidrar till skövling av regnskog. Analytikerna har vid upprepade tillfällen frågat efter en plan från JBS för att hantera avskogning men har ännu inte fått gehör.
Varningen från HSBC kommer drygt två veckor efter det att Nordeas kapitalförvaltningsdel gått ut med att de avyttrar alla innehav i JBS. Eric Pedersen, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea Asset Managements, säger att de har haft JBS på sin observationslista sedan 2017 på grund av problem med bolagsstyrning, korruption och avskogning.
– Under våra dialoger med bolaget har vi funnit att de inte tycks dela vår bild av seriositet kring de problem vi har lyft, och att de har fokuserat väldigt mycket på de förbättringar som de påstår att de har genomfört, säger Eric Pedersen till Aktuell Hållbarhet.
Beslutet om avyttringen kom efter rapporter om att JBS kraftigt brustit inom arbetshälsa och säkerhet under coronapandemin.
– Vi bestämde oss för att vi har gått tillräckligt långt. Ett företag med så många problem inom miljö, sociala frågor och bolagsstyrning skulle behöva göra betydande förändringar för att återfå sin trovärdighet, säger Eric Pedersen.
Han påpekar att JBS inte har följt sin mindre konkurrent Marfrig, som har gått med i en företagskoalition för hållbarhet och lagt fram planer för att ”få ordning på sitt hus”.
I mitten av juli publicerade Amnesty International en rapport som visar att JBS genom brister i sitt spårningssystem har förpackat och sålt kött från boskap som har betat på illegalt avverkad regnskog i Amazonas. Amnesty påpekar att JBS kött bland annat säljs till Sverige.
I februari rapporterade Svenska Dagbladet att Ica, Axfood eller Coop köper in kött från JBS. Deras leverantör Norvida medgav i artikeln att de inte kan garantera att JBS inte har köpt in ”enstaka avelsdjur” från områden med koppling till avskogning.