Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Kampanj för lagstiftning om företags ansvar för mänskliga rättigheter

Publicerad: 29 september 2020, 09:23

Nu går en bred grupp samhällsaktörer ut med en uppmaning till regeringen om en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Bakom kravet på lagstiftning står företag, fackförbund och civilsamhällesorganisationer.


Kampanjen ”Visa handlingskraft” som som lanseras i dag vill sätta press på regeringen för att få en lagstiftning på plats om företagande och mänskliga rättigheter. Kampanjen uppmanar regeringen att aktivt bidra till processen med att ta fram ett gemensamt regelverk på EU-nivå. 14 civilsamhällesorganisationer är initiativtagare till kampanjen som också stöds av en rad företag och fackförbund. 

I kampanjen argumenterar man att det i dag, utan reglering, är fritt fram för tvångsförflyttningar av lokalbefolkning, vattenföroreningar, eller användning av tvångs- och barnarbete. Med en lagstiftning med krav på så kallad Human Rights Due Dilligence måste företag göra konsekvensanalyser ur ett människorättsperspektiv.

Många svenska och europeiska företag har i dag egen verksamhet, leverantörer eller affärsrelationer i länder där kränkningar av mänskliga rättigheter är vanligt förekommande och där det arbetsrättsliga skyddet är svagt. I kampanjen lyfts bland annat fram att det drabbar barn. 

– Det finns över 150 miljoner barnarbetare i världen. Därför är det bra och viktigt att EU-kommissionen börjat arbetet med en lag om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. En sådan lag gynnar det hållbara företagandet, stärker arbetsrätten i de globala leverantörskedjorna och är en förutsättning för att lyckas med FN:s globala mål för hållbar utveckling, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

Läs debattartikel från kampanjen ”Visa handlingskraft”

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News