Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Klimatrisker i bankernas låneportföljer: ”Går inte att vänta”

Publicerad: 11 april 2022, 09:28

Avlastningsenhet för naturgas i Norska havet.

Foto: Hommedal, Marit

Bankerna har klimatrelaterade omställningsrisker i sina låneportföljer, visar en undersökning från Finansinspektionen och Riksbanken som uppmanar bolagen att vidta åtgärder.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalParisavtaletHållbara Affärer

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


För att mäta denna typ av risk i bankernas kreditportföljer har Finansinspektionen, FI, och Riksbanken tillämpat Pacta-metoden, ett finansiellt klimatanalysverktyg som kan används för att se hur olika innehav lever upp till Parisavtalet.

Resultaten från undersökningen visar att det finns företag i bankernas låneportföljer som är utsatta för omställningsrisker. Samtidigt har många av bolagen med ett omställningsbehov svårt att nå sina uppsatta klimatmål på fem års sikt, uppger myndigheten och centralbanken i ett gemensamt pressmeddelande. 

Men resultaten gäller enbart de företag som omfattas av Pacta-metoden och som det finns tillgänglig information om, vilket gör att det inte går att dra slutsatser på portföljnivå, enligt FI och Riksbanken. 

”Vi kan ändå konstatera att det finns klimatrelaterade omställningsrisker som bankerna måste ta hänsyn till. För att få en mer heltäckande bild, och för att även täcka in fysiska klimatrisker, behöver man komplettera analysen med andra metoder och verktyg”, står det vidare i pressmeddelandet. 

FI och Riksbanken betonar att det visserligen kvartstår en del arbete innan den här typen av analyser blir helt tillförlitliga, men att det är viktigt att bankerna redan nu jobbar med att bedöma, kvantifiera och hantera klimatrisker. 

”Klimatrisker är en realitet och det går inte att vänta på att heltäckande data och metoder blir tillgängliga”, tillägger myndigheten och centralbanken.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev