måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Miljöaktivister tystade i Egypten – klimatarbetet hotas

Publicerad: 19 oktober 2022, 09:37

Egyptens regering kan tysta miljöaktivister. Här är president Abdel Fattah Al-Sisi och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, vid Petersberg Climate Dialogue konferensen i Berlin, i juli 2022. Foto: Markus Schreiber

Human Rights Watch uttrycker oror för att Egyptens regering tystar ledande talespersoner i miljöfrågor, inför det stora klimatmötet i landet, Cop 27.

Ämnen i artikeln:

COPKlimatavtalFn

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Mänskliga rättigheter hänger ihop med klimatfrågan och det gör att situationen i Egypten ger anledning till oro. Det menar Human Rights Watch klimatförespråkare Richard Pearshouse i en intervju i den brittiska tidningen The Guardian:

”Att ställa mänskliga rättigheter mot klimatåtgärder är en falsk debatt. Det handlar inte om antingen eller.”

Han menar att det inte går att få till de nödvändiga och snabba klimatåtgärder som behövs utan pressen från det civila samhället. ”Situationen i Egypten visar att det är så”, säger han.

Själva platsen där mötet ska hållas, turistorten Sharm el Sheikh, är ett exempel på det. ”Det är en plats där några av Egyptens allvarligaste problem syns, som höjd havsnivå och vattenbrist bland annat. Men trots det så kommer deltagarna på konferensen inte höra något om det från egyptiska forskare, journalister eller klimattalespersoner”, säger Richard Pearshouse till The Guardian.

Här finns artikeln.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev