lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Mycket vanligt med illegal verksamhet och tvångsarbete i fiskebranschen

Publicerad: 6 april 2022, 09:02

Chilensk djävulsrocka utanför Azorerna. Foto: Jorge Fontes

Nästan hälften av drygt 750 utvärderade hamnar var förknippade med risker för illegalt fiske eller tvångsarbete, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.

Ämnen i artikeln:

KinaFiskeForskning

JF


Nästan hälften av drygt 750 utvärderade hamnar var förknippade med risker för illegalt fiske eller tvångsarbete, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.  

Forskarna bakom studien har kartlagt vilka regioner och hamnar som är mest utsatta för olaglig verksamhet. Den största risken för olaglig verksamhet identifierades vara i samband med omlastning då fartyg byter besättning och fångster med varandra, och särskilt när detta sker till havs.

Enligt studien uppvisade fartyg registrerade i Kina samt länder med bristande korruptionskontroll och som ägs av andra länder än flaggstaten en högre risk att ägna sig åt illegal verksamhet. 

Högst risk för arbetskraftsmissbruk och olagligt, orapporterat och oreglerat fiske – så kallat IUU-fiske – identifierades i kustregionerna utanför Västafrika, Peru och Azorerna.

”De tio största producenterna av sjömat i världen har förbundit sig att minska risken för IUU-fiske och arbetskraftsmissbruk i sin verksamhet, som en del av sina åtaganden om havsförvaltning genom Seabos-initiativet. De har bett oss att hjälpa dem att prioritera sina frivilliga åtaganden och den här studien är vårt sätt att visa hur de kan identifiera potentiellt arbetskraftsmissbruk och illegalt fiske i sina leverantörskedjor”, säger Henrik Österblom, forskningschef vid Stockholm Resilience Centre och medförfattare till studien, i en kommentar. 

Seabos är en koalition med flera av världens största fisk- och skaldjursföretag. I arbetet med studien använde forskarna en ny metod som kombinerar satellitdata, maskininlärning och expertenkäter.

Läs studien

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev