Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Ny milstolpe för Kalifornien – 97 procent av energiförsörjningen från förnybara källor

Publicerad: 21 april 2022, 09:23

En park med solpaneler som utvinner solenergi utanför Strängnäs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Kalifornien stod förnybara källor för 97 procent av energiförsörjningen till kraftnätet i början på april. Det rapporterar Bloomberg.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiUsa

Kalifornen har som målsättning att ha ett koldioxidfritt kraftnät till år 2045 och på söndagen den 3 april var det inte långt ifrån. På eftermiddagen uppmättes då bidraget till kraftnätet från förnybara energikällor till mer än 97 procent, enligt delstatens oberoende systemoperatör, California Independent System Operator. 

Det tidigare rekordet på 96,4 procent uppnåddes veckan innan, tillade operatören i ett pressmeddelande. 

”Även om dessa rekord nåddes under en kort tidsperiod visar de tydligt de framsteg som görs för att på ett tillförlitligt sätt uppnå Kaliforniens mål för ren energi”, säger Elliot Mainzer, vd California Independent System Operator, i en kommentar.

Enligt operatören toppar vanligtvis energiproduktionen från förnybara källor på våren till följd av milda temperaturer och solvinkeln under denna årstid som förlänger produktionstiden för solkraft. 

Samtidigt har Kalifornien haft problem med energiförsörjningen under de senaste två somrarna efter att delstaten ökat antalet sol- och vindkraftsparker och lagt ned naturgasanläggningar, rapporterar Bloomberg. 

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiUsa

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.