måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Rapporten Hållbara bolag 2022: 131 börsbolags hållbarhetsarbete kartlagt – ökad riskmedvetenhet

Publicerad: 21 februari 2023, 10:05

”Vi jobbar så integrerat det bara går, inte bara internt utan också med våra portföljbolag””: Det sa Georgi Ganev, vd för Kinnevik på konferensen Hållbart näringsliv 2022. Rapporten är författad av Susanne Arvidsson, docent på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Foto: Pax Engström Nyström

Framsteg på flera fronter, men många mycket kvar att göra för många bolag. Det konstateras i rapporten Hållbara bolag 2022.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerSvenskt Näringsliv

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


I en rapport har 131 svenska börsbolag hållbarhetsarbete kartlagts. Undersökningen Hållbart Bolag 2022 bygger på flera olika delmoment. Förutom en kartläggning av information i företagsrapporter och webbplatser har företagen svarat på en enkät där de uppmanats att lämna information om företagens hållbarhetsarbete. 

Fokus i årets upplaga är risk- och scenarioanalys samt hållbarhetsstyrning. Trender och resultat har tidigare presenterats på konferens Hållbart näringsliv och i flera artiklar på Aktuell Hållbarhet.

Nu finns också rapporten i sin helhet.

– Syftet med kartläggningen som genomförs för femte året i rad är att förstå utvecklingen, berätta om omställningsarbetet, lyfta fram goda exempel, men också belysa behovet av förbättring, säger Mikael Salo, initiativtagare till och projektledare för Hållbara bolag, ett samarbete mellan Lunds universitet och Di-gruppen, där Aktuell Hållbarhet ingår.

Kartläggningen visat att även om riskperspektivet är en utmaning så jobbar svenska bolag allt mer aktivt med denna fråga i dag. Nu kartlägger nio av tio företag olika hållbarhetsrisker, visar kartläggningen.

 

 

I rapporten beskrivs hur granskningen genomförts, vilka de drygt 70 olika parametrarna som bolagen bedöms utifrån samt hur bolagen i olika branscher presterar.

– Resultat indikerar tydliga framflyttningar på ett flertal områden, allt fler bolag prioriterar och kommunicerar i större omfattning sitt hållbarhetsarbete. Men vi ser också att många företag har stor förbättringspotential. Exempelvis är det affärskritiskt att förhålla sig framåtlutat till ämnen som klimat och biologisk mångfald. Snart är det dubbel väsentlighetsanalys, scenario- och riskanalyser samt finansiella omställningsrisker, säger Mikael Salo.

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev