söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Studie: Ökande utsläpp av lustgas hotar klimatmålen

Publicerad: 8 oktober 2020, 09:16

Koncentrationen av dikväveoxid, även känt som lustgas, ökar kraftigt i atmosfären. Foto: BoM/CSIRO/AAD

Den ökade användningen av kvävegödselmedel riskerar att sätta klimatmålen utom räckhåll. Det visar en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.


TP


En ny studie som har tagits fram av ett stort antal ledande forskare visar att halten av växthusgasen dikväveoxid, även känt som lustgas, växer så snabbt i atmosfären att klimatmålen riskeras. Användningen av syntetiska gödselmedel är den främsta källan till ökningen.

– Den ökande användningen av kvävegödselmedel i världens livsmedelsproduktion leder till ökade utsläpp och koncentrationer av dikväveoxid i atmosfären. Dikväveoxid är en potent växthusgas med lång livslängd och växande utsläpp kan sätta klimatmål utom räckhåll, säger Glen Peters, forskningschef på Cicero och medförfattare till studien, till Aktuell Hållbarhet.

Studien visar att naturliga källor för utsläpp av dikväveoxid, såsom jordar och hav, inte har förändrats mycket. Samtidigt har utsläppen av dikväveoxid från mänskliga källor ökat med 30 procent under de senaste tre decennierna.

Jordbruket står för majoriteten av utsläppen. Andra källor är kemikalieindustrin, avloppsvatten och fossila bränslen. Tillväxten av dikväveoxidutsläpp kommer i stor utsträckning från tillväxtekonomier som Brasilien, Kina och Indien där skördeproduktionen och antalet boskapsdjur har ökat snabbt de senaste decennierna.

Studien visar att koncentrationerna av dikväveoxid har börjat överstiga de nivåer som FN:s klimatpanel IPCC använder i sina utsläppsscenarion fram till år 2100. Om utsläppen av dikväveoxid inte hanteras kommer det krävas större utsläppsminskningar av koldioxid för att Parisavtalets mål ska kunna nås.  

Läs studien

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev