tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AH Direkt

Tyskland eldar kol på nytt: ”Nödvändigt”

Publicerad: 21 juni 2022, 06:42

Nödvändigt att temporärt återta kolkraft i bruk, enligt Tysklands klimatminister

Foto: GUNNAR LIND / TT

Stillastående kolkraftverk körs i gång på nytt. Det är tyska regeringens senaste drag för att minska beroendet av rysk gas.
”Nödsituation”, säger klimatministern.

Ämnen i artikeln:

TysklandKolkraft

Sten Sjögren


Tysklands gröna näringslivsminister Robert Habeck meddelade i helgen att landet kommer att återstarta flera av de kolkraftverk som tagits ur bruk.

– Det är bittert men helt enkelt nödvändigt i den här situationen för minska förbrukningen av gas, säger Robert Habeck, enligt New York Times.

Tysklands styrande koalition har tidigare sagt all koleldning ska vara utfasad till 2030.

Åtgärden är en förberedelse inför den kommande vintern då en energikris hotar när Tyskland ska klara försörjningen samtidigt som den ryska gasen fasas ut. För att använda kol i kraftproduktion krävs en lagändring som förväntas bli antagen nästa månad.

Flera stora tyska företag har redan bytt från gas till kol, enligt New York Times.

Robert Habeck, vice förbundskansler och partiledare för Miljöpartiet De Gröna, näringslivs- och klimatminister säger att det inte är ett lätt steg att ta. 

Liknande åtgärder väntas i Österrike och Italien. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att unionen måste akta sig för att halka tillbaka vid användning av de smutsigaste energier, rapporterar Sveriges Radio.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev