torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Nytt projekt ska ge smarta godstransporter och trevligare städer

Publicerad: 30 juni 2023, 13:03

Färre bilar i stadsdel där Bring deltar i projekt. Hållbarhetschefen Catherine Löfquist på bild, och Jenny Ångman Järfälla kommun.

Ett Uber för godstransporter i städer, det är målet för att projekt i Barkarby. Det handlar om en mer cirkulär och resurssnål ekonomi men också om trevligare städer.


Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Lastbilar tar stor plats och alltför ofta ofta rullar de tomma eller bara delvis fyllda. Den som delar på resurser och är smartare kan spara såväl resurser och plats i städer, och det är bakgrunden till ett projekt i regi av Sustainable Innovation i samarbete med flera företag, bland andra Ragn-Sells. Tanken är att det som förs ut ur staden och kallas avfall, istället ska bli en resurs. Perspektivet är globalt – i utkanten av systemet som provas ut i Barkarby finns de stora globala transportkedjorna, där resurser fraktas över världen för att konsumeras i städerna, där de snabbt blir till sopor.

Magnus Fransson

Foto: Kerstin Lundell

– Staden är stället där flest människor bor. De bor på liten yta, men städerna står ändå för 70 procent av miljöpåverkan globalt. Kan vi göra bra saker där är mycket vunnet. Här finns affärer och vi återtar dessutom staden till annat än transport och lager, konstaterar Magnus Fransson, projektledare hos Sustainable Innovation.

Riva hinder

I projektet deltar flera företag, bland andra Bring och Ragn-Sells, förutom Järfälla kommun. Projektet de bedriver är en pilot för en mer cirkulär ekonomi i stadsdelen Barkarby, där gods som förs in i staden ska användas bättre där, innan det sedan transporteras iväg för ytterligare återvinning istället för att bli sopor.

– Det handlar om att skapa en bra miljö för våra medborgare. Vi hoppas få bort de stora tråkiga lastbilarna och kör istället med små elektriska fordon som levererar men också tar tillbaka avfall, säger Jenny Ångman, innovationschef, Järfälla kommun.

Bring är ett företag som ofta kör ut varor men inte transporterar avfall. Men så behöver det inte vara framöver.

– Vi tycker det här är jättebra, för vi vill ha så fulla bilar som möjligt. Sedan gäller det också att lagstiftningen godkänner det, det finns många hindrar det här. Men i ett sådant här projekt kan vi se hur man ska riva hindren, säger Catherine Löfquist, hållbarhetshef hos Bring.

Digital plattform är grunden

I grunden är det ett IT-projekt, för ska alla problem lösas måste företag och kommun dela på information på ett nytt sätt. Det har funnits liknande projekt förut, och de har inte lett till någon förändring av de stora systemen än så länge. Men deltagarna i det nya projektet hoppas att det ska gå bättre nu, eftersom det hela utgår från en stadsdel som är på väg att byggas och där det alltså går att räkna med förändrade transporter redan från start.

– Nyckeln till framgång är att här har vi en begränsad yta att börja med, en ny stadsdel där vi kan göra allt annorlunda från början, säger Catherine Löfquist.

– Vi har också aktörer med som vågar dela data, det är också viktigt för att lyckas, konstaterar Jenny Ångman.

Magnus Fransson berättar att i projektet ingår också att studera andras projekt och lära av tidigare misstag.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev