tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Sno, glo och gör” – så klarar kommunerna hållbarhetsfrågorna

Publicerad: 29 juni 2023, 12:21

Åsa Lindhagen, Stockholm, Leif Sandberg, Tomelilla, Therese Fällman, Lund och Cecilia Lejon, Värmdö, hade olika metoder men en riktning för hållbarhet.

Foto: Kerstin Lundell

Hur ska kommunerna klara hållbarhetsutmaningarna? Fyra kommuner samlades under Almedalen för att diskutera svaret på de här frågorna och lyfte fram modet som en nödvändig ingrediens.

Ämnen i artikeln:

Gotland

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Kommunföreträdarna från Stockholm, Värmdö, Lund och Tomelilla som träffades i Almedalen var eniga om att det inte går att vänta på andra. Representanterna träffades i Almedalen för att diskutera hur hållbarhetsarbete i kommuner bör bedrivas. Åsa Lindhagen, miljö- och klimatborgarråd i Stockholm sa så här:

– Den klimatkris vi befinner oss i är systemhotande, och vi kan luta oss tillbaks utan måste gräva där vi står.

"Inte läget att luta sig tillbaka", säger Åsa Lindhagen, miljö- och klimatborgarråd i Stockholm.

Foto: Kerstin Lundell

Staden tillhör en av dem som har en klimatplan och ska uppgradera den. Just planer var något som beskrevs som ett måste. Mätning var också något som var nödvändigt. Finns det mätetal, blir det till exempel tydligt vem som kommit längst och de som då inte nått lika långt får någon att lära av. Och samarbeta och att lära av varandra, var något som deltagarna var ense om. Kommundirektören från Värmdö, Cecilia Lejon sammanfattade det hela:

– Sno och glo och gör.

Fast från Lund, en kommun som gått före duger det inte, för det finns inte så många att sno från för den som går först. Hållbarhetschefen i Lund, Therese Fällman, talade istället om att testa mattkanten, alltså gå så nära gränsen att det inte är alldeles säkert om det går att stå där utan att ramla.

– Det som driver på är modiga politiker och tjänstemän som vågar utmana normer. De kan ställa frågan om något går att göra. Om svaret blir nja… då testar de, sa hon.

Seminariet arrangerades av konsultbyrån PWC som presenterade en ny undersöknig om kommuner, som visade att hållbarhetsarbetet blir bättre och färre kommuner är kvar i bottenskiktet. Men bara 18 procent hade mål och budget som var tydligt kopplade till målen i Agenda 2030.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev