Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

38 ton antibiotika är mycket mer än 20 kg silver

Magnus Hedemark skriver i en slutreplik att Svenskt Vatten fortsätter att missbruka och underminera viktiga begrepp som cirkulär ekonomi, försiktighetsprincipen och giftfri miljö.

Publicerad: 18 november 2020, 17:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hela 38 ton antibiotika är väl fortfarande väldigt mycket mer än 20 kg silver oavsett vem som är uppdragsgivare? frågar sig Magnus Hedenmark, i en slutreplik.

Foto: Re:profit och Micha Klootwijk Mostphotos


Svenskt Vattens Anders Finnson och Stockholm Vattens Ragnar Lagerkvist svarar på min artikel - genom att inte svara. Istället ifrågasätter de min trovärdighet som konsult och återkommer med upprepningar av ovederhäftiga påståenden. Det är illavarslande att en tongivande lobbyorganisation systematiskt undviker viktiga sakfrågor.

Ännu mer illavarslande är att Svenskt Vatten fortsätter att missbruka och underminera viktiga begrepp som Cirkulär Ekonomi, Försiktighetsprincipen och Giftfri Miljö. Att förorda att slam ska läggas på åkermark innebär att man inte förstått vad ovan nämnda begrepp står för.

I egenskap av konsult tillhör jag de få som kunnat lägga ner tid på att granska påståenden och felaktigheter. Om nu Finnson och Lagerkvist anser det som relevant att dra in mina kunduppdrag i sammanhanget bör de förklara sin avsikt med att göra det.

Fem myror är dock fortfarande fler än fyra elefanter, oavsett om mina kunder heter Naturskyddsföreningen, WWF, Svanen eller Polygiene. 38 ton antibiotika är väl fortfarande väldigt mycket mer än 20 kg silver oavsett vem som är uppdragsgivare? Och om nu sportkläder läcker silver vid tvättar så är det fortfarande inte mer än dessa 20 kg.

Det beror till stor del på att Svenskt Vattens egen rapport ”Silverläckan” är full av felberäkningar och märkliga antaganden som inte stämmer. Att en testrapport som inte följer branschstandard men delvis visar att halter av silver ÖKAR i textilierna efter tvätt får ligga till grund för slutsatser om silverläckage, är tyvärr talande för rapportens vetenskapliga kvalitet.

Finnson känner väl till kritiken sedan tidigare, men har valt att inte besvara den. Att ”Silverläckan” dessutom används som källa inom Statens Offentliga Utredningar är inte Svenskt Vattens fel, men visar dessvärre att vägen för viktiga miljöbeslut i Sverige tycks ha allvarliga brister.

Svenskt Vatten marknadsför i stället sin produkt ”Revaq-slam” som ett rent slam med egna skapade kriterier. Henriksdals eventuella problem med silver bygger helt sonika på att det problemet definierats av Svenskt Vatten själva, inte på grund av verkliga förhållanden. 

Att Henriksdal inte upplever sig ha problem med antibiotika, PFAS, bromerade flamskyddsmedel och mikroplaster beror på att de varken analyserar eller mäter dem. Den Europeiska Miljöbyrån, EEA, konstaterar nu att åkerjordar har förorenats med PFAS tack vare spridningen av avloppsslam i Österrike, Tyskland, Schweiz och USA.

Lanseringen av Revaq-slam är inte bara grönmålning, det är farligt nära bedrägeri.

Magnus Hedenmark,
ekotoxikolog, konsult och författare

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.