Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Är det verkligen silver som är problemet?”

Vad är 20 kilo antibakteriellt silver om året till landets reningsverk samtidigt som 38 ton antibiotika hamnar i slammet som sprids på jordbruksmarken? För att inte tala om smittor, gummipartiklar, kvicksilver, kadmium, hormonstörande miljögifter som tar samma vägar. Magnus Hedenmark, ekotoxikolog, konsult och författare funderar på proportionerna kopplade till försiktighetsprincipen.

Publicerad: 6 november 2020, 14:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I nyheterna kunde vi läsa om mystiska fynd av 2-3 kg silver i Stockholms avloppssystem. Nyligen fick vi visserligen reda på att det var ett filmlaboratorium som låg bakom utsläppet, men Stockholm Vatten meddelade också att silverproblemet är så stort att det hindrar det annars så viktiga kretsloppet av näringsrikt slam som annars skulle kunna användas som gödning på åkerjordarna. Så frustrerande. 

Svenskt Vattens talesman, Anders Finnson, var också tidigt ute med att peka ut biocidbehandlade sportkläder som den troliga boven. De driver ju en kampanj mot sådana kläder sedan minst 10 år och missar inte tillfället när det dyker upp.

Som miljövän så bävar man och ägnar en ilsken tanke på de som verkar förstöra kretsloppet så infernaliskt. Och knappt någon friluftskedja törs längre sälja sådana kläder eftersom Svenskt Vatten sagt åt dem, kort och gott. 

Anders Finnsons spekulation var dock rätt långsökt eftersom det skulle inneburit att någon illistig jävel skulle kört några miljoner tvättar i veckan, just i Vasastan. 

Jag har varit oförsiktig nog att påpeka just detta i sociala medier med att 20 kilo antibakteriellt silver om året till landets reningsverk knappast kan vara den avgörande käppen i hjulet för vare sig kretsloppet eller slammet. Mycket med tanke på att 38 ton antibiotika samtidigt hamnar i slammet. Då får man höra att man är betald av kemiindustrin eller åtminstone av silverlobbyn och inte förstår att det handlar om försiktighetsprincipen - just när det gäller silver alltså. 

Att slammet innehåller smittor, gummipartiklar, kvicksilver, kadmium, hormonstörande miljögifter som varken analyseras eller mäts - ingår liksom inte i samma försiktighetsprincip. Försiktighetsprincipen får man uppenbarligen använda efter eget behag och gottfinnande. Det blir lite som när Trump anser att det är valfusk om han förlorar, men att det är okej om han vinner. 

Svenskt Vatten AB och dess medlemmar sparar nämligen grova pengar på att dumpa sitt avfall, förlåt slam, på landets åkerjordar. 

Jag beklagar verkligen, miljö-Sverige som ska vara ledande i världen. På detta sätt så tappar vi omvärldens respekt och det omhuldade ledarskapet.

Magnus Hedenmark,
ekotoxikolog, konsult och författare

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.