måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Är du beredd att ta ett Flygfritt 2020 för klimatet?

Målet för organisationen Vi håller oss på jorden och kampanjen Flygfritt 2020 är att 100 000 svenskar avstår från att flyga i år.

Publicerad: 9 januari 2020, 10:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Maja Rosén, ordförande för organisationen Vi håller oss på jorden


 

Skulle du vara beredd att avstå från att flyga för klimatets skull? Kanske känns det som en alltför stor uppoffring. För många svenskar är flygsemestern till solen en av årets höjdpunkter och det är fullt förståeligt att tanken på att behöva avstå från den kan kännas tung. 

Men är ett liv utan flyg verkligen så jobbigt? Inte om du frågar någon som faktiskt provat. De allra flesta vittnar nämligen om samma sak: innan beslutet att sluta flyga är fattat känns det som en stor uppoffring, men när man väl bestämt sig upplevs det som något övervägande positivt. 

Det är som att man genast byter perspektiv - i stället för att fortsätta blunda för hur stor klimatpåverkan flyget faktiskt har fokuserar man på hur stor nytta man gör genom att avstå från att flyga. Men det som verkligen är intressant är att det inte heller upplevs som att man går miste om något. 

Snarare beskriver många att de har betydligt roligare på semestern än tidigare. Plötsligt uppskattar man allt som finns att göra hemma i Sverige så mycket mer, och att ta tåget ut i Europa blir ett betydligt större äventyr än att sätta sig på att plan till andra sidan jordklotet.

Men säg att det faktiskt ändå skulle vara riktigt jobbigt? I andra krissituationer är vi människor beredda att göra mycket stora uppoffringar. Om tredje världskriget hade brutit ut hade ingen bekymrat sig över en utebliven semesterresa – vi hade varit beredda att offra vad som helst för att återfå fred. 

Vi anstränger oss också gärna hårt för att uppnå sådant vi vill ha. Många offrar till exempel mycket tid och energi på att utbilda sig och göra karriär. Hur mycket man är beredd att kämpa för att nå ett mål beror på hur attraktivt målet framstår. Att rädda klimatet är mänsklighetens viktigaste mål någonsin. Den som väl insett det inser även det orealistiska i att tro att vi ska lyckas uppnå det helt utan ansträngning.

Om vi ska lyckas lösa klimatkrisen räcker det förstås inte att sluta flyga. Men flyget är för många svenskar den enskilt största utsläppskällan, och bara en årlig flygsemester till Spanien släpper ut samma mängd växthusgaser som vi behöver minska våra individuella utsläpp till totalt. Att avstå från att flyga handlar dessutom om så mycket mer än de utsläpp man personligen sparar in. 

Den största effekten ligger i hur det här beslutet påverkar omgivningen. Att se att andra är beredda att faktiskt göra något som uppfattas som en stor uppoffring är ett effektivt sätt att få fler att vakna upp och inse klimatkrisens allvar. Och det är nödvändigt om vi ska lyckas genomföra den politiska omställning som krävs i tid.

Att sluta flyga helt och hållet kan kännas som ett stort steg, men våga prova ett flygfritt år och anslut dig till kampanjen Flygfritt 2020.  Genom den har vi svenskar en chans att göra en betydande klimatinsats. Om vi blir 100 000 som tillsammans håller oss på jorden i år kommer det att ge följdeffekter världen över. 

Maja Rosén
Ordförande för organisationen Vi håller oss på jorden 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev