Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Att visa på potentialen med PVC hjälper oss att fatta rätt beslut

SLUTREPLIK. PVC har förutsättningar att bli en cirkulär framgångssaga, men för det krävs att branschen och offentlig sektor samarbetar och att det sker ett perspektivskifte eftersom det finns en negativ inställning bland vissa aktörer, skriver Lena Lundberg, verksamhetsansvarig PVC Forum.

Publicerad: 15 juni 2021, 07:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lena Lundberg är verksamhetsansvarig på PVC Forum.

Foto: Ikem


I en replik på vår debattartikel skriver ChemSec att först behöver tekniken utvecklas, sedan kan potentialen med PVC återvinning diskuteras. Vi tycker tvärtom att det är viktigt att utgå ifrån potentialen för att kunna fatta rätt beslut för att få tillstånd en ökad återvinning. Dessutom finns redan teknik för att återvinna PVC och vi återvinner nästan 30 procent av det tillgängliga PVC-avfallet på europeisk nivå.

Följ debatten

”Föråldrad syn på PVC ett hinder för en cirkulär ekonomi”

”Utveckla teknikerna först - sedan kan vi diskutera potentialen” 

Vi vill med färdplanen också visa att PVC är ett material som är ypperligt lämpat för en cirkulär ekonomi. Vanliga PVC-produkter såsom kablar, golv och rör har en lång livslängd, 30 – 100 år och sedan kan PVC återvinnas mekaniskt 8 – 10 gånger. För varje ton PVC som återvinns besparas klimatet 3 ton koldioxid. Endast 43 % av råvarorna vid produktionen är fossila, vilket är lägre än andra plaster, det finns även nyutvecklad PVC som är producerad av fossilfria alternativ.

Ska den cirkulära potential som finns i PVC kunna realiseras krävs dock ett perspektivskifte eftersom det finns en negativ inställning bland vissa aktörer. 

PVC har förutsättningar att bli en cirkulär framgångssaga, men för det krävs att branschen och offentlig sektor samarbetar med klimatets bästa i fokus. Flera steg behöver tas, till exempel för ökad efterfrågan på återvunnet material. Detta kan uppnås genom bland annat kvotplikter och offentlig upphandling. Vi ser även positivt på ett nationellt etappmål för återvunnen plast i byggsektorn och satsningar på teknikutveckling.

Genom att visa på den potential för klimatet som PVC återvinning innebär är vi övertygade om att såväl offentliga som privata aktörer kan vägledas att fatta rätt beslut på vägen mot ett klimatneutralt, giftfritt och cirkulärt samhälle.

Lena Lundberg
verksamhetsansvarig, PVC Forum

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.