Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Avskaffad hållbarhetschef leder inte till mer hållbara företag

Det är naivt att tro att hållbarhetsarbetet ska få större resultat utan den strategiske ledare som hållbarhetschefen utgör, skriver Mattias Andir Trivector LogiQ och Maria Svantemark, SustainLab, apropå företag som väljer nya vägar att organisera hållbarhetsarbetet.

Publicerad: 16 juni 2020, 10:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mattias Andir, hållbarhetsansvarig och managementkonsult, Trivector LogiQ och Maria Svantemark, vd och grundare, SustainLab.


Vi är i en unik tidsperiod i historien just nu; en pandemi har lamslagit stora delar av världen och världsekonomin håller andan. Samtidigt har behovet av en grön omställning för att säkra människans framtid aldrig varit mer akut och vikten av ett effektivt hållbarhetsarbete på företagsnivå aldrig varit större. Från hållbarhetshåll talas det mycket om detta unika ”window of opportunity” för att ställa om ekonomin i linje med planetära gränser. För att klara denna fundamentala omställning krävs ökade satsningar och kunskapslyft om hållbarhetsfrågor inom företag, både i form av spetskompetens och integrerat i alla verksamhetsområden. 

Därför är det inte bara olyckligt utan även förvånande att följa den diskussion om hållbarhetschefens vara eller icke vara som förts på senare tid. Hållbarhetsfrågorna blir både mer omfattande och komplexa, vilket inte minst reflekteras i de många strukturella ramverken inom området: Parisavtalet, Lagen om hållbarhetsredovisning och EU:s taxonomi för miljömässigt hållbara investeringar för att nämna några. 

Samtidigt pågår en total förvirring kring hållbarhetschefens roll. Motstridiga förslag kastas från olika håll: hållbarhet är bara ett nytt samlingsnamn för kvalitet och miljö, hållbarhetsfrågorna är så centrala och komplexa att vd måste äga ansvaret, eller rentav att hållbarhetschefen är överflödig eftersom frågorna ska integreras i hela verksamheten. 

Senaste nyheten i diskussionen är hämtat från NCC som väljer att avskaffa rollen som hållbarhetschef med målet att föra ut frågorna närmare kunderna (AH 4 juni 2020). Maersk gav liknande anledning när de tidigare i år meddelade att de sparkar sin hållbarhetschef och avvecklar hållbarhetsavdelningen (DI 14 jan 2020). 

Det är naivt att tro att hållbarhetsarbetet ska få större resultat utan den strategiske ledare som hållbarhetschefen utgör. Hållbarhetschefen bör ha det övergripande ansvaret för att verksamheten drivs i linje med den senaste forskningen och se till att affärsnytta realiseras med ett aktivt hållbarhetsarbete. Hållbarhetschefen bör därmed äga det kompetenscenter för expertkunskap som guidar övrig verksamhet. Det innebär också att det hamnar på hållbarhetschefens bord att prioritera och koordinera resurser där de gör mest nytta. Att strategin sedan utförs i linjen, och på så sätt integreras i verksamheten, skiljer sig inte från någon annan typ av strategiimplementering. Visa oss gärna den vd som avskaffar ekonomichefen efter att ha integrerat ekonomifrågor i hela verksamheten.

Kanske grundar sig denna förvirring på de varierande förutsättningar som hållbarhetschefen ges på olika arbetsplatser. I värsta fall är det en roll med både strategiskt och operativt ansvar, och som dessutom saknar både mandat och budget för att driva förändring. Än värre är när innehavaren saknar specifik kompetens inom hållbarhet och tilldelas ansvaret vid sidan av sin ordinarie roll. Det är orimligt att förvänta sig underverk med dessa förutsättningar.

Vi har nu ett ”window of opportunity”, en möjlighet att stöpa om förutsättningarna för världsekonomin i hållbar riktning. Framgångsrika verksamheter ligger i framkant av samhällsutvecklingen och det är därför både affärskritiskt och samhällsekonomiskt nödvändigt att hållbarhetschefen får större inflytande framöver. Nu är tiden att framtidssäkra både verksamhet och samhälle - och det gör man inte genom att avskaffa hållbarhetschefen. 

Mattias Andir,
hållbarhetsansvarig och managementkonsult, Trivector LogiQ

Maria Svantemark,
vd och grundare, SustainLab

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.