Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Civilsamhället kan leda oss genom digitaliseringens utmaningar

För att hitta rätt i balansgången mellan att skydda individens integritet, och säkerställa att vi samtidigt kan nyttja digitaliseringens och AI:s fulla potential, behövs intensiv samverkan mellan näringsliv och civilsamhälle, skriver Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Publicerad: 26 maj 2021, 06:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Helena Thybell är generalsekreterare på Rädda Barnen.

Foto: Rädda Barnen


I april rapporterade bland annat Dagens industri om ett nytt lagförslag från EU för bolag vars produkter bygger på AI-algoritmer. Dessa finns överallt runtomkring oss redan i dag. Från digitala medieföretag som räknar ut vilket innehåll som passar bäst för riktad annonsering till olika personer, till algoritmer som styr delvis självkörande fordon och myndigheter som använder AI för att besluta om utbetalning av socialförsäkringar. Frågan om hur vi reglerar dessa tjänster på ett sätt som både tar tillvara möjligheter, och hanterar risker, kommer kräva breda samarbeten mellan olika aktörer i samhället. 

Balansen mellan möjlighet och risk är vad som fått EU att lägga sitt nya lagförslag, som fokuserar på just transparens, och kan enkelt beskrivas som ett komplement till GDPR-lagen. För att hitta rätt i balansgången mellan att skydda individens integritet, och säkerställa att vi samtidigt kan nyttja digitaliseringens och AI:s fulla potential, behövs intensiv samverkan mellan näringsliv och civilsamhälle. 

Rädda Barnen är en del av initiativet Nysta, som samlar ett antal aktörer inom civilsamhället för att gemensamt titta närmare på morgondagens utmaningar för samhället och demokratin. 

Rädda Barnen har tittat på just AI-teknikens användning. Vi har tidigare lyft hur AI-algoritmer kan användas på flera områden, som utbildning, sjukvård och omsorg. För på samma sätt som det finns en viktig diskussion att föra kring reglering och kontroll får vi inte glömma bort de möjligheter som AI medför.

Vi ser hur AI-funktioner för larmtjänster till hemmet kan göra det till en tryggare plats för familjer. Hur AI kan hjälpa läkare att se mönster över tid och sätta mer exakta diagnoser och hitta rätt behandling samt hur AI-tjänster i skolan kan skräddarsy hjälp och stöd till barn som annars riskerar att ha svårt att hänga med i undervisningen. 

Som en del av civilsamhället ser vi på Rädda Barnen det som en viktig del av vår uppgift att bevaka frågan om hur AI-teknik kan påverka samhället, och hur den kan bekämpa utanförskap. I vårt fall från ett barn- och ungdomsperspektiv.  

Civilsamhället har sedan lång tid tillbaka varit en viktig del av samhället och bidragit till demokratiutveckling. Vi har lång erfarenhet av att samverka med andra aktörer, som stat och näringsliv, kring att försvara och ta vara på individens intressen. Vi i civilsamhället har våra styrkor, vi kommersialiserar inte data eller övervakar medborgare. Det gör att vi har en hög grad av tillit. Det gör att vi på sikt kanske kan göra försök som andra sektorer inte kan. 

Ett exempel på det är Rädda Barnens arbete inom gaming, där en AI-robot ska nattvandra i gamingvärlden och upptäcka exempelvis grooming. Vår förhoppning är att spelare ska känna sig tryggare med att en icke-statlig och icke-kommersiell aktör bidrar till att skapa trygghet baserat på spelarnas data. 

Vi ser hur civilsamhället kan, och bör, använda sina styrkor till att hjälpa till att skapa AI i mänsklighetens tjänst. Ett AI som är etiskt hållbart, som används för att hjälpa människor framåt och som inte ruckar på principer om integritet. 

Därför ser vi med tillförsikt fram emot det arbetet som sker under AI Swedens ledning där aktörer från stat och näringsliv, kommer att bidra med att ta fram en etisk vägledning inom AI-utveckling och där Rädda Barnen som civilsamhällesaktör är med. Målet är att på sikt bygga ett bibliotek med verkliga etiska dilemman, som ska kunna fungera som stöd och vägledning till såväl privata företag som offentlig sektor.

Vi är många aktörer som arbetat med demokratifrågor under lång tid och som varit med och utformat dagens välfärd. Vi vill nu vara med och aktivt bidra även i detta nästa steg i digitaliseringens tidevarv. 

Sverige gagnas av gemenskap mellan stat, näringsliv och civilsamhället kring digital utveckling och därför måste vi fortsätta diskussionen för att Sverige ska bli ett demokratiskt föregångsland inom både digitalisering och integritetsskydd. 

Helena Thybell,
generalsekreterare, Rädda Barnen

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev