måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”COP26 uppskjutet på grund av COVID-19 – dags för eget klimatansvar”

Eget ansvar är svaret på mycket i hur vi ska hantera corona, och nu när COP26 skjuts upp på grund av COVID-19 blir det också svaret på hur klimatfrågan måste hanteras, skriver Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco.

Publicerad: 2 april 2020, 09:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mattias Goldmann, Sweco Foto: Sweco


COP26 som skulle ha hållits i Glasgow 9-20 november i år skjuts på framtiden, likaså pre-COP i Italien och det särskilda Youth for the Climate. Några exakta datum finns ännu inte, men förmöten i Bonn som skulle hållits i juni är uppskjutna till 4-13 oktober, så räkna COP26 till senvåren – förstås beroende på hur coronaepidemin utvecklas. Mötet som väntas locka uppemot 30 000 deltagare ska fortsatt hållas i Glasgow, där kongresscentret just nu används som fältsjukhus.

Det finns åtminstone fem skäl att vara positiv till beslutet att skjuta på COP:

Höjda ambitioner tar tid. Till COP26 ska alla Parisavtalets parter leverera ”enhanced action”, höjda klimatambitioner, vilket enbart Japan, Norge, Surinam, Moldavien och Marshallöarna hittills gjort. Inte minst utvecklingsländer vittnar om att de resurser som behövts för att ta fram trovärdiga och genomarbetade skärpta klimatplaner saknas i coronans tid – bättre att utöka tidsfristen än att inte ha kommit vidare.

Klimatarbetet kan kopplas till ekonomisk återuppbyggnad UNFCCC:s generalsekreterare Patricia Espinosa lyfter i sin kommentar kring det uppskjutna mötet fram att den stimulans som måste till för att återstarta ekonomierna efter corona är en unik chans att skapa ett mer hållbart samhälle. Ett något senarelagt COP26 blir då ett bra tillfälle att sammanställa omställningsinitiativ och lära av varandras erfarenheter.

Kopplingen till G7 och G20 stärks. COP26:s ordförandeland Storbritannien och pre-COP:s ordförandeland Italien är nästa år ordförande för G7 respektive för G20, sammanslutningarna för världens största ekonomier. När ordförandeländerna sammanfaller med COP, finns en god möjlighet för synergier och en stärkt koppling mellan klimat och ekonomi.

USA kan vara ledande. USA lämnar Parisavtalet den fjärde november och skulle på COP26 i Glasgow enbart ha observatörsstatus, men om Demokraternas kandidat vinner presidentvalet kommer USA att återinträda för att vilja ta en ledande roll – i så fall i tid inför det ”nya” COP26.

Behovet av klimatledarskap förtydligas. Parisavtalet finns och gäller oavsett om COP-möten hålls eller inte, men redan det fiaskoartade COP25 i Madrid visade att vi inte kan luta oss mot Parisavtalet för att klara klimatkrisen. När vi nu inte alls får ett klimattoppmöte 2020, förtydligas vikten av länder som går före, skärper klimatmålen och påskyndar omställningen. Här kan, vill och bör Sverige ha en tydlig roll.

Coronaviruset är det mest akuta hotet mot mänskligheten i dag, och det långsiktigt största hotet är klimatförändringarna. Med ett uppskjutet COP26 till första halvåret ställs kriserna inte mot varann, utan vi som mänsklighet kan bekämpa dem båda för en bättre framtid.

Mattias Goldmann
Hållbarhetschef, Sweco

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev