Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Corona ger resfria lärdomar

På mycket kort tid har digitala möten och arbete på distans förändrat arbetslivet. Anna Lindén, 2030-sekretariatet och Robin Vetter, Digitala samhället på tankesmedjan Fores analyserar den snabba förändringen och reflekterar över lärdomar som arbetsgivare och anställda kan ta med sig och utveckla i framtiden.

Publicerad: 28 maj 2020, 10:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Robin Vetter, programchef Digitala samhället, tankesmedjan Fores och Anna Lindén, ansvarig mobilitet, 2030-sekretariatet.Corona har tvingat in oss i en snabb beteendeförändring. Digitala mötesformer har gått från att av många betraktas som en tidskrävande hobby, till ett nödvändigt och nyttigt verktyg. När resandet samtidigt störtdyker, och det uppenbarligen fortfarande går att utföra arbetsuppgifterna, kan man fråga sig vilka digitala vanor vi ska behålla och vi bäst upprätthåller dem?

De undersökningar som visar förändringar i vårt resande pekar åt samma håll: våra resor blir kortare och färre och antalet resfria dagar blir fler. Samtidigt ser vi en ökning i antalet användare av digitala mötestjänster. I början av 2020 hade Zoom drygt 10 miljoner användare mot dagens nära 200 miljoner. I kommunerna har de korta bilresorna minskat avsevärt.

Enligt Marlene Garhall, projektledare för Resfria Digitala möten på Energikontoren Sverige, beror detta till stor del på att digitala möten visat hur mycket tid man sparar på att slippa förflytta sig. Hon säger också att enklare förbättringsarbete med fokus på resfria möten kan få ned resandet med uppåt 20 procent under normala omständigheter. Preliminära siffror från Trafikanalys pekar mot att resandet gått ner mer än så under krisen. Den påtvingade förändringen ihop med den ökade acceptansen för digitala möten har gjort att omställningsfönstret nu är vidöppet, menar Marlene Garhall:

”Nu kan vi tekniken, nu vill vi bli duktiga mötesledare och mötesdeltagare. Vi ställer också allt högre krav på kvalitet i ljud och bild. Det är bra. Jag tror att vi mer och mer kommer att ifrågasätta just resande som en förutsättning för arbetets resultat - det kan ju uppnås ändå”.

Tre tips för ett framgångsrikt digitalt möte

Hur skapas ett bra digitalt möte? Marlene Garhall projektledare, Resfria Digitala möten i offentlig sektor ger några tips: 

 

Erbjud en digital snack-kvart innan eller i början av mötet så att man får prata av sig innan det börjar, det ger en mer avslappnad stämning och gör deltagarna inkluderade.


Var extra tydlig med agendan och fördela ordet noggrant, det skapar delaktighet. 


Ha en backup-plan om tekniken skulle strula, till exempel en mobiltelefon dit man kan ringa in.

Och precis där står vi: nu behöver arbetsgivarna träda fram och stötta medarbetarna. Hur förvaltar vi den kollektiva kunskapen om det nya arbetssättet? Vi skulle vilja ge tre tips till arbetsgivare som vill tillvarata detta och utveckla smarta transportvanor med minskad klimatpåverkan i sina organisationer:

Frossa i den nya kunskapen. Vi har lärt oss mycket på kort tid, och nu finns en uppdämd vilja bland medarbetarna att bli bättre på digitala möten – som ju också förbättrar de fysiska mötena. Vi vill fortsätta vara mer effektiva, öka delaktigheten och också fortsätta bjuda in deltagare utifrån kompetens snarare än geografisk placering. Fortsätt uppmuntra detta – testa att låta vartannat möte fortsatt vara digitalt och avsätt tid för erfarenhetsutbyte.

Skapa rättvisa jobba hemma-villkor. De anställda har garanterat märkt vad som funkar och vad som behövs för att fortsätta jobba delar av arbetstiden på distans – både vad gäller teknik och samspelet med chef och kolleger. Nu är rätt tid att dra upp riktlinjer där alla garanterat kan bidra med erfarenheter.

Njut av IRL. Att stöta ihop med en kollega vid kaffeautomaten eller presentera sig för någon på ett mingel framstår som rena vinster när väl restriktionerna går ner och arbetsplatser börjar öppna upp. När vi under pandemin behövt förpassa detta till våra skärmar inser vi hur viktiga de fysiska mötena är – och vad som tjänar på att fortsatt göras på distans.

Anna Lindén,
ansvarig mobilitet 2030-sekretariatet

Robin Vetter,
programchef, Digitala samhället, tankesmedjan Fores

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev