Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dags att lagstifta om att företag ska respektera mänskliga rättigheter

Det är dags för en lag om att företag ska respektera mänskliga rättigheter, menar Sandra Atler på Enact. Det kommer att leda till ett formellt ansvarstagande, företag kommer att integrera ansvarsfrågan i styrsystem och beslutsprocesser och de som lidit skada i andra länder kommer att kunna gottgöras.

Publicerad: 9 mars 2020, 14:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sandra Alter på Enact förespråkar en lagstiftning som tvingar företag att ta ansvar för mänskliga rättigheter i värdekedjan.

Foto: AP Photo/Anjum Naveed och Patrick Clinton


Efter ett års föräldraledighet är jag sedan årsskiftet tillbaka på arbetet. Inom mitt arbetsområde, social hållbarhet, verkar ett tema vara på allas läppar. Oavsett om det är företag, konsulter eller civilsamhälle frågar man sig; kommer Sverige att bli nästa land som föreslår en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter och genomför så kallad human rights due diligence? 

I flera andra länder händer det, antingen en lag eller ett förslag till lag på temat företags ansvar för mänskliga rättigheter; Storbritannien, Australien, Frankrike, Nederländerna, Norge, Tyskland, Schweiz... 

Det intressanta är att många hållbarhetsexperter i Sverige under en relativt kort tidperiod, verkar ha ändrat ståndpunkt. Förut var en vanlig åsikt att företag skulle ges en chans att implementera mänskliga rättigheter, särskilt FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter, på frivillig basis. Om någon föreslog en lag på temat kallades hen radikal eller aktivist. 

För två år sedan hade jag förmånen att leda en liten grupp av jurister som på uppdrag av Statskontoret fick utvärdera huruvida det fanns några gap eller luckor i svensk lag, jämfört med internationella ramverk om företag och mänskliga rättigheter. Kräver svensk lag att företag respekterar de mänskliga rättigheterna? Finns några formella hinder för att hålla svenska företag ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter? 

Vi kom till slutsatsen att det finns ett akut behov för den svenska regeringen att instifta ett obligatoriskt krav för svenska företag att respektera de mänskliga rättigheterna och genomföra human rights due diligence både i Sverige och i globala värdekedjor.

Förvisso finns viss lagstiftning och ”den svenska modellen” som förmår företag att ta hänsyn till människors rättigheter – men det gäller främst på arbetsrättssidan och för verksamhet i Sverige. Utifrån ett bredare människorättsperspektiv och globala värdekedjor finns i svensk lag såväl gap som formella hinder för att hålla företag ansvariga och tillse att offer får upprättelse, särskilt då skada äger rum utomlands.

Varför behövs en lag?

Först av allt, företag besitter inte intuitivt kunskap om mänskliga rättigheter. Företag är varken utrustade eller lämpade för att i styrelserum fatta beslut om vad som är acceptabla risktoleransnivåer vad gäller människorättskränkningar i värdekedjor. Med andra ord, det borde inte vara upp till företagens anställda att bestämma vad som är en lämplig lön för en fabriksarbetare i Sydostasien, hur man ska hantera ett människorättskränkande vaktbolag i Sydamerika eller vilka nivåer av markföroreningar som är acceptabla för lokalsamhällen i södra Afrika. 

För det andra, lagstiftning som kräver av företag att respektera mänskliga rättigheter – och att utföra human rights due diligence – kommer att jämna ut spelplanen för alla företag. Just nu investerar flera globala svenska företag mycket tid och pengar i att förstå hur man ska implementera mänskliga rättigheter. På grund av krav från investerare, konkurrenter eller kunder är det många företag som redan idag utför human rights due diligence. Genom att i lag kräva detta av alla kommer inget företag undan.

Sist men inte minst, en lag som kräver att företag ska respektera mänskliga rättigheter kommer att leda till ett formellt ansvarstagande. Företag kommer att integrera ansvarsfrågan i styrsystem och beslutsprocesser. Det kommer att leda till en ökad möjlighet för opartisk gottgörelse för offer som lidit skada i andra länder.

Innan jag gick på föräldraledighet ifrågasattes vår position, vilket i sig är hälsosamt och bra. Nu verkar många vara ense om att lagstiftning är rätt väg att gå. Den återstående frågan är alltså när den svenska regeringen ska ta nästa steg och utreda möjligheten att lagstifta om ansvar för företag och mänskliga rättigheter.

Sandra Atler
Director of the Human Rights & Business Practice Group
Enact Sustainable Strategies 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News