lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Jordens Vänner, KG Hammar, Gudrun Schyman och ett stort antal debattörer.

Publicerad: 3 november 2021, 18:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gudrun Schyman, Charlotte Lundqvist, Lovisa Prage, Parul Sharma, Louise Lindfors och Alex Brekke är några av alla som valt att anmäla AP-fonderna till FN.


Svenska medborgare äger genom AP-fondernas pensionsinvesteringar, över 2000 miljarder i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag runtom i världen. Företag som bidrar till skövlingen av regnskog, eldar på klimatkrisen och bidrar till omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Majoriteten av dessa investeringar kan vi inte välja bort. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna till FN 1 november 2021.

Över 2000 miljarder. Det är svårt att föreställa sig hur mycket pengar det faktiskt är. Särskilt för privatpersoner med klimatångest som vänder och vrider på kakpaketet för att undvika palmolja samt skippar bensinbilen för att cykla till jobbet i ur och skur till förmån för klimatet. Som enskild individ kan vi göra små justeringar i vår livsstil. Men genom att verka för att AP-fonderna istället investerar våra pensionspengar på ett sätt som värnar om hållbar utveckling, kan vi verkligen göra skillnad. 

Våra makthavare; Riksdagens pensionsgrupp, de statliga AP-fonderna och det så kallade Etikrådet är väl medvetna om de samhällsproblem och kränkningar som deras investeringar bidrar till. Vi inom civilsamhället har vid flera tillfällen bjudit in dem för att träffa människorna som är direkt drabbade. Inbjudningar som avböjts med orden ”Det har vi inte tid med, trevlig helg”.

Trots att vi talar om offentliga myndigheter som förvaltar vårt gemensamma pensionskapital anser de sig inte ha tid att diskutera hur våra pengar ska investeras för att inte bidra till miljöförstörelse och mänskliga rättigheter. Det är chockerande. FN:s klimatpanel har gång på gång meddelat oss att vi börjar få slut på tid för att ställa om och då har vi inte tid med AP-fonderna och Etikrådets undanflykter.

Eftersom våra politiker och dessa myndigheter inte tar denna fråga på allvar har den i stället landat på oss i civilsamhället. Vårt förtroende för de statliga AP-fonderna är förbrukat. Det är därför vi anmälde AP-fonderna till FN. Avinvestera klimatskadliga och kränkande investeringar nu!

Som privatperson kan fortsätta trycka på för förändring genom att visa ditt missnöje du med.  Maila och ring till Etikrådet och AP-fonderna i dag.  Gå in på www.vianmalerapfonderna.se för att veta mer.

Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna

Alex Brekke, generalsekreterare Amazon Watch Sverige

Gudrun Schyman, ordförande klimatnätverket Fria Pensionärer

Maria Hammer, Föreningen Fossilfria Pensioner

Anna Bokström, Föreningen Fossilfria Pensioner

Johanna Norrbro, Föreningen Fossilfria Pensioner

KG Hammar, Gästprofessor (emer.) i teologi vid Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR) vid Lunds universitet. Tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan

Charlotte Lundqvist, projektsamordnare, Jordens Vänner

Lovisa Prage, ordförande, Latinamerikagrupperna

Parul Sharma, människorättsjurist

Nasma Salim, generalsekreterare Peaceworks

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev