söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Därför bör vattensläckare bli den nya standarden

Ett landets största brandskyddsföretag kommer från och med 2021 i första hand rekommendera vattensläckaren, både till befintliga och blivande kunder. Att välja bort produkter som bidrar till den ökade halten PFAS i vårt dricksvatten borde alltid vara en självklarhet, skriver Daniel Friberg kommunikationschef på brandskyddsföretaget Presto.

Publicerad: 15 december 2020, 08:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Friberg på brandskyddsföretaget Presto menar att vattensläckaren borde vara ny standard i nästa alla lägen. Foto: Presto och Janerik Henriksson TT


Försäkringsbolagen rapporterar om stigande kostnader för bränder och årligen betalas det ut cirka sex miljarder kronor i form av ersättning för skador. Men bränder skapar inte bara mänskligt lidande och förstörelse av egendom, de kan också resultera i allvarliga föroreningar av vår miljö och vårt dricksvatten på grund av att man använt giftigt brandskum i släckningsarbetet.

Enligt uppgifter från Naturskyddsföreningen bor det i dag drygt två miljoner svenskar i områden där PFAS-nivån är så hög att det inte klarar de nya direktiven som tagits fram av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). Det är dags att vi tar detta problem på allvar – inte minst vi inom brandsäkerhetsbranschen. Det är ingen slump att Ronneby är ett av de värst drabbade områdena, eftersom man inom försvaret länge använt sig av brandskum vid övningar där.

Sedan en tid tillbaka har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avrått räddningstjänsten från att använda brandskum i de allra flesta situationer. Anledningen är att skummet innehåller just PFAS-ämnen som är extremt långlivade och skadliga för miljön och oss människor. Dessa gifter sprids i vår omgivning och kan så småningom sippra ner i grundvattnet. Brandskum misstänks vara en av huvudorsakerna till de föroreningar i dricksvatten som lett till att brunnar och vattenverk i flera svenska kommuner tagits ur bruk de senaste åren. 

Men inte bara räddningstjänsten behöver ta till sig av dessa råd – det behöver hela brandskyddsbranschen. Idag har nästan alla kontor, butiker, banker, restauranger och liknande arbetsplatser skum- eller pulversläckare trots att det inte behövs. 

Brandsläckare ska alltid finnas på plats så klart, både på arbetsplatser och hemma, men i dag finns det vattensläckare som gör jobbet bra och hanterar de bränder som kan uppstå. Det finns så klart miljöer där skum- och pulversläckare fortfarande behövs, det kan vara industrier eller platser med vissa brandfarliga ämnen. Men även här håller vi på att ta fram en miljövänlig lösning som kan göra jobbet – målsättningen är att vi ska vara helt PFAS-fria så fort det bara går, med en lösning på plats redan under slutet av nästa år. 

Fördelarna med bara vatten i släckaren är förstås stora, även när det gäller service och de omladdningar som måste göras med jämna mellanrum. De som undrar över hur vatten kan vara effektivt, finner förklaringen i ett innovativt munstycke som med hjälp av högt tryck skapar en massiv vattendimma som angriper elden från alla håll. 

Från och med första kvartalet 2021 så kommer alla som arbetar på brandskyddsföretaget Presto att i första hand rekommendera vattensläckaren, både till befintliga och blivande kunder. Vårt mål är att skum- och pulversläckarna som innehåller giftiga ämnen ska fasas ut inom de närmsta åren – miljön har inte tid att vänta. 

Vi kommer som ett led i denna utfasning att märka upp de släckare som innehåller ämnen som är giftiga eller ej nedbrytningsbara, detta för att vara transparanta och tydliggöra våra rekommendationer. Vi uppmanar alla våra branschkollegor att göra detsamma, eftersom konsekvenserna av PFAS i vår natur och dricksvatten har förödande konsekvenser som vi alltid kommer behöva stå till svars för. 

Förr fanns inte lika mycket kunskap och medvetenhet om miljökonsekvenserna och det saknades alternativ men i dag vet vi bättre. Eftersom det numera finns miljövänliga alternativ som funkar alldeles utmärkt i de allra vanligaste miljöerna, behöver vi nu ställa om även när det gäller brandsläckare. 

Nu är det dags att miljön och hälsan står i fokus även när det gäller brandskyddet och det finns inget skumt med vatten i släckaren.

Daniel Friberg,
kommunikationschef på Presto Brandsäkerhet

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev