Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Desarmera diktatorn i stället

Bästa sättet att desarmera diktatorer är att sluta vara beroende av dem. Inte att skramla med mer vapen. Det skriver Gunnela Hahn, chef hållbara investeringar på Svenska kyrkan.

Publicerad: 30 mars 2022, 14:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Svaret är knappast mer konstgödsel, diesel och gas från Ryssland eller någon annan skurkstat, skriver Gunnela Hahn, chef för hållbara investeringar på Svenska kyrkan.


Efter två år av en global pandemi har vi fått upp ögonen för ekonomisk sårbarhet för hela världsekonomin, men även för Sveriges del. Bristen på halvledare drabbar fortfarande Volvo och andra företag. Parallellt har klimatförändringarna visat oss på hur stora värden snabbt kan förstöras till följd av till exempel bränder, översvämningar och granbarkborrar. Den ekonomiska sårbarheten ökar i takt med att våra ekosystem går alltmer på knäna.

Det blir särskilt tydligt i dag efter Putins invasion av Ukraina. Kriget spär på krisen med brist på chaufförer, diesel och veteexport. För att inte tala om den humanitära katastrofen och dess kostnader.

Hur bygger vi då en säkrare och starkare ekonomi? Svaret är knappast mer konstgödsel, diesel och gas från Ryssland eller någon annan skurkstat. Inte heller är det ofantliga satsningar i Europa på ett militärt försvar, som måste tas ur en redan ansträngd budget. Det biter inte heller på ryska troll och cyberattacker.

”Svaret är knappast mer konstgödsel, diesel och gas från Ryssland eller någon annan skurkstat.”

Vi behöver bygga in motståndskraft, resiliens, mot de kriser vi redan fått smaka. Det kan innebära att ha mer inhemsk kontroll över basfunktioner som energi, vatten, mat och sanningsenlig information. En blomstrande ekonomi behöver en mångfald av fria tankar som kan omsättas till ett myller av kunskap, varor och tjänster. Om en stig blir oduglig finns tusen andra att vandra på. Ekonomisk, kulturell och biologisk mångfald ger motståndskraft. Putin gillar inte mångfald. 

Här kommer investerare in. Hållbarhet är ett slitet ord, det handlar om långsiktigt värdeskapande, att bygga värden som står sig över tid och inte skapar dyra eller farliga bieffekter såsom klimatförändringar eller envåldshärskare. Allt värdeskapande bygger på planetens förmåga att försörja oss. Industrin och forskare vet redan i dag hur vi kan skapa goda spiraler för både ekonomin och miljön genom att samarbeta bättre med naturen och dess kraft att återskapa och reparera sig. Pensionsförvaltare har en skyldighet gentemot sina kunder att hitta investeringar som ger avkastning för lång tid framöver och bidrar till ett starkare samhälle för de blivande pensionärerna.

De där miljarderna som Sverige och Europa nu tävlar om att vilja satsa på militär upprustning – låt de gå till ett långsiktigt försvar av vår frihet, där man bygger in ett oberoende av Putins och hans gelikars fossila världsbild och grund för sin makt, genom en snabbare energiomställning från fossila till förnybara energi- och transportsystem parat med massiva insatser för energieffektivisering. Ge jord- och skogsbruket förutsättningar att bli superhjältar för klimatet och den biologiska mångfalden, som de både vill och kan vara. Decentralisera basfunktionerna så att motståndskraften ökar – riskspridning brukar vi investerare kalla det – alltså hellre solceller och värmepumpar än kärnkraftverk och gasledningar.

”hellre solceller och värmepumpar än kärnkraftverk och gasledningar”

Geopolitik kopplad till väpnade konflikter är inget nytt, och handlar ofta om att ta kontroll över naturresurser och infrastruktur. Sverige lyckades av säkerhetsskäl säga nej till kinesiska Huawei när de ville bygga 5G-nät. Trots att starka industrialister protesterade. Men vi mäktade inte säga nej till Putins aorta-liknande gasledningar utanför Gotland.

Pengarna finns, pensionsförvaltare och andra vill inget hellre än att kunna investera i det som säkrar en trygg framtid som är motståndskraftig mot olika typer av störningar. Tekniken finns också, så vad väntar vi på? Bästa sättet att desarmera diktatorer är att sluta vara beroende av dem. Inte att skramla med mer vapen.

Gunnela Hahn
Chef hållbara investeringar, Svenska kyrkan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev