Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

EU måste lämna Energistadgefördraget 

Det är dags att en gång för alla lämna Energistadgefördraget. Klimatkrisen är akut och EU kan inte låta fossilindustrin styra dagordningen. Vi har inte tid att vänta på de som vill ta steg tillbaka i utvecklingen mot ett hållbart samhälle, skriver EU-parlamentarikerna Jakop Dalunde och Pär Holmgren (MP).

Publicerad: 14 juni 2021, 07:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jakop Dalunde och Pär Holmgren är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Foto: Miljöpartiet


Det kan så klart låta märkligt att kolgruvebolagens jurister kan stoppa hela den gröna omställningen, men tyvärr är det möjligt. Nästan alla EU:s medlemsländer, inklusive EU-kommissionen tillhör Energistadgefördraget. Avtalet ingicks efter Sovjetunionens fall med länder som Mongoliet, Uzbekistan och Kazakstan. Syftet med avtalet var både att skydda investeringar från väst i de nya och instabila demokratierna för att säkra energiförsörjningen, och även för att underlätta för investeringar i energisektorn i västeuropa. 

Tyvärr har klimatambitionerna i avtalet inte uppdaterats sedan det skrevs och ligger varken i linje med EU:s klimatmål eller med Parisavtalet. 

Fördraget innebär att energibolag kan stämma stater som gör deras investeringar olönsamma. Investeringsskyddet utgör i praktiken ett parallellt rättssystem utanför demokratisk kontroll. När eventuella tvister behöver lösas kan det leda till skyhöga böter för stater och besluten kan inte överklagas. Framförallt har denna möjlighet används när ambitiösa länder vill gå längre än de privata bolagen i klimatomställningen. 

Vi har redan sett flera chockartade exempel på detta. Tidigare i år stämde energibolagen RWE och Uniper den nederländska staten efter beslutet att avveckla all kolkraft till 2030. Totalt kräver de kompensation på nära en kvarts miljon euro från de nederländska skattebetalarna. Pengar som i stället skulle kunna gå till investeringar i de miljontals solceller som krävs för att klara av omställningen när kolkraften läggs ner. I grannlandet Tyskland fick regeringen betala Vattenfall 25 miljarder kronor som motkrav för att bolaget skulle dra tillbaka sin stämningsansökan när landet höjde sina klimatambitioner. 

Förhandlingar om att modernisera avtalet har pågått under flera år, den senaste rundan avslutades för någon vecka sedan. Tyvärr är EU-kommissionens position alltför svag. Det är så klart positivt att de vill hitta vägar framåt för att avveckla skyddet av fossila investeringar i kol och olja, men det räcker inte. 

Alla EU:s investeringar måste vara i linje med Parisavtalet. Därför är det absurt att EU-kommissionen går in i förhandlingarna med en position som i praktiken skulle skydda fossila investeringar i ett decennium framöver. Hur de kan fortsätta låta företag som RWE, Uniper och Vattenfall att stämma stater som avvecklar fossil energi, övergår vårt förstånd. Enligt vedertagen forskning måste investeringar i det fossila avbrytas omedelbart. Vi har inte 10 år på oss. 

Samtidigt vill EU-kommissionen att ledningar för fossilgas undantas ända fram till 2040. Visserligen kan dessa ledningar även bära vätgas, men risken för att låsa fast oss i ett beroende av fossilgas är överhängande då det saknas ett tydligt mål om utfasning. Troligtvis kommer dock EU-kommissionen att stöta på patrull även här. Många av de andra partnerländerna inom fördraget är kraftigt kol och oljeberoende och efter den förra förhandlingsrundan hade parterna inte närmat sig varandra en millimeter. 

Det finns helt enkelt bara en lösning.

Frankrike och Spanien har nyligen krävt att EU-kommissionen gör sig redo för att lämna fördraget. Tillsammans med 280 EU-parlamentariker krävde vi i november 2020 ett utträde, snarast möjligt. Tidigare i år krävde 1 miljon EU-medborgare att deras regeringar skulle förpassa det fossila energistadgefördraget till historiens skräphög. Italien lämnade avtalet redan 2016, nu är det dags för resten av EU att ta samma steg. 

Det är dags att EU och dess medlemsländer lämnar energistadgefördraget en gång för alla. Klimatet kan inte vänta på att ett omodernt avtal som står på fossilindustrins sida, får fortsätta att sätta agendan för EU:s energipolitik. Ett avtal i strid med de egna klimatmålen, Parisavtalet och med rekommendationerna från det internationella energiorganet. EU måste gå före i klimatomställningen och det måste gå fort.  Därför måste EU-kommissionen och medlemsländerna måste lyssna på EU-parlamentet och Europas medborgare. Vi måste avbryta alla samarbeten och avtal som går emot klimatlagen och Parisavtalets mål. 

Jakop Dalunde
(MP) EU-parlamentariker 

Pär Holmgren
(MP) EU-parlamentariker 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.