lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”För stort fokus på biobaserade drivmedel – grön omställning kräver omprioritering”

Minska fokuset på reduktionsplikt och biodrivmedel och öka fokuset på biobaserade råvaror för all industriell produktion. Exempelvis kan konventionella metaller bytas ut mot lättare och hållbart producerad plast. Det skriver BASF:s vd Mark Meier inför att utredaren för nationell bioekonomistrategi har en första redovisning med fokus på biobränslen i mitten av februari.

Publicerad: 16 december 2022, 11:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Med rätt perspektiv och prioriteringar kan Sverige verkligen göra skillnad för Sveriges, Europas och världens gröna omställning, skriver Mark Meier, vd för BASF i Norden och Baltikum.


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikBiobränsleMiljöpolitikIndustri

Utredningen om nationell bioekonomistrategi har för stor betoning på biobränsle. Den gröna omställningen kräver ett annat perspektiv och prioritering – att byta ut fossila material till bioproducerade råvaror i produktionen av exempelvis plast och andra samhällsviktiga varor och produkter.

Utan kemiindustri stannar Sverige och övriga världen. Kemiska produkter är basen för i princip all annan industri, inklusive den mat vi äter och hur den förpackas. Det är inte många som reflekterar över att sängen vi sover i, tandkrämen vi borstar tänderna med, cykeln eller el-cykeln, bilen eller bussen vi tar till skolan och arbetet, mobiltelefonen som vi håller kontakten med andra med, soffan vi sitter i och teven vi tittar på, alla produkter har en eller flera komponenter som bara kan tillverkas med hjälp av kemiindustrin. I dag tillverkas flertalet av dessa produkter med fossil råvara men den gröna omställningen kräver att det ändras. Och det fossila går ofta att byta mot biobaserade råvaror.

”Utredarens fokus blir för hårt vinklad mot biobränsle”

BASF välkomnar regeringens initiativ från i somras att utreda en nationell strategi för bioekonomin, men ser att utredarens fokus blir för hårt vinklad mot biobränsle. Det är redan i dag ett reellt problem för den gröna omställningen att drivmedelsbolagen och den övriga industrin konkurrerar om samma begränsade mängd biobaserad råvara. Vi förstår idén med reduktionsplikten och inblandning av biobränsle i det fossila drivmedlet. Dock ser vi på BASF att reduktionsplikten, och även att prioritera biobränsle i stort, behöver balanseras med övriga hållbarhetsmål för att inte påverka exempelvis en elektrifierad fordonsflotta eller produktionen inom kemi- och plastindustrin, vilka är i akut behov av att få bättre förutsättningar för att utvecklas i en hållbar riktning. Regelverket bör ge lika villkor för all industriell användning av biomassa.

Regeringens kommittédirektiv som detaljerar utredningen för en nationell bioekonomistrategi konstaterar att reduktionsplikten, som gör drivmedel dyrare, riskerar att urholka svensk konkurrenskraft. Ändå har Sverige en betydande konkurrensfördel när det gäller produktion av förnybara råvaror, mycket på grund av lagstiftarnas ambitioner och den nationella tillgången till skog. Att inte utnyttja detta försprång till att bli en global ledare inom förnybara råvaror, utan i stället tappa farten för felaktigt strategiskt fokus på grund av politiska beslut skulle vara olyckligt. Vägvalet påverkar i hög grad även Sveriges möjlighet till självförsörjning.

”Ett industriellt exempel är möjligheten att byta ut konventionella metaller mot lättare och hållbart producerad plast”

En viktig sak att ha med sig är att biobaserad produktion av exempelvis plast omfattar all plasttillverkning, även plast inom sjukvården, medicintekniska produkter och industriella tillämpningar. Ett industriellt exempel är möjligheten att byta ut konventionella metaller mot lättare och hållbart producerad plast, vilket vi redan kunnat visa vara möjligt bland annat genom samarbetet BASF har med biltillverkaren Citroën där bilkarossen och interiören är tillverkad av återvunnen plast.

Marknadens villkor statuerar att när det finns efterfrågan på kemiska produkter, kommer dessa att tillverkas oavsett vilken råvara som används. Här är BASF:s ambition och avsikt att utveckla vår industri hållbart och i samklang med naturen. Vi behöver därför stora mängder biobaserad råvara för att möta kundernas efterfrågan på hållbara alternativ och gå mot nettonollutsläpp.

I mitten av februari 2023 väntas utredaren för nationell bioekonomistrategi ha en första redovisning med fokus på biobränslen. BASF förespråkar att man här tar hänsyn till den kemiska industrins behov. Med rätt perspektiv och prioriteringar kan Sverige verkligen göra skillnad för Sveriges, Europas och världens gröna omställning. Mindre fokus på biodrivmedel, ökat fokus på biobaserade råvaror för all industriell produktion.

Mark Meier
Vd, BASF Norden och Baltikum

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev